نمونه قرارداد چارتر کشتی و مفاد آن
قرارداد اجاره کشتی، همچون هر قرارداد دیگری، یک نهاد حقوقی است که از قانون ملی یک کشور تبعیت مینماید. در واقع جالب است بدانید که نهادهای حقوقی همچون قراردادها نیز تابعیت دارند.
تابعیت قرارداد یعنی اینکه اولا قرارداد باید مطابق با قوانین آمره کشور متبوع تنظیم شده باشد، ثانیا نحوه حل و فصل اختلافات، الزام به اجرای تعهدات و موارد دیگر مطابق با قانون ملی متبوع اجرا میگردد.
در صورتی که طرفین یک قرارداد، تبعه دو کشور باشند و یا آن که موضوع قرارداد در کشور دیگری واقع شده باشد یا محل اجرای قرارداد در کشور دیگری واقع شده باشد، قرارداد از نوع بین المللی خواهد بود.
قراردادهای بین المللی بیش از هرچیز به توافقات دو طرف پایبند هستند، همچنین قانون حاکم بر قرارداد و نیز نحوه حل و فصل اختلافات منتج از قرارداد نیز، توسط طرفین در ضمن قرارداد تعیین تکلیف میگردد.
به سبب تنوع قوانین ملی و بینالمللی است که مفاد قراردادها، اعم از آن که قرارداد ملی باشد یا خصیصه بینالمللی داشته باشد، با هم تفاوتهایی دارد، لیکن برخی از ارکان چنان اساسی هستند که تصور غیبت آن در قرارداد نمیرود و ضرورتا باید طرفین ضمن قرارداد به آنها توافق کرده و خود را به آن ملتزم ساخته باشند.
در خصوص قرارداد اجاره کشتی نیز برخی از مواردی که حتما باید در قرارداد ذکر شده باشند وجود دارند که در ادامه هر کدام را به اختصار توضیح میدهیم.
اطلاعات صاحب کشتی (مالک)
مالک کشتی یکی از طرفین قرارداد است که باید کشتی در مالکیت نامبرده قرار داشته باشد و به دلیل صلاحیتی که از مالکیت خود به دست آورده است، منافع کشتی خود را برای مدت معین یا سفر خاصی به مستاجر منتقل نماید.
در نتیجه طبیعتا اطلاعات هویتی مالک کشتی باید در قرارداد قید گردد.
اطلاعات اجاره کننده کشتی (مستاجر)
اجارهکننده کشتی، طرف دیگر این قرارداد است که منافع کشتی را در اختیار میگیرد و در مقابل اجارهبهای کشتی را به مالک میپردازد.
در نتیجه اطلاعات هویتی مستاجر نیز ضرورتا باید در قرارداد قید گردد و اصولا در اولین ماده از قرارداد یا حتی در مقدمه قرارداد، ذکر میگردد.
نام، مشخصات و ظرفیت کشتی
هر کشتی از تابعیت یک کشور خاص برخوردار است و به همین سبب نام خاص، شماره خاص و اطلاعات ثبتی دارد.
همچنین ظرفیت کشتیها با هم متفاوت است. از آنجا که موضوع قرارداد چارترینگ کشتی، منافع کشتی است، طبیعی است که اطلاعات کشتی نیز باید در قرارداد ذکر گردد. که این اطلاعات حداقل از نام، مشخصات و ظرفیت تشکیل خواهد شد.
مقدار و مشخصات بار
موضوع قرارداد چارترینگ اجاره کشتی است، اما اجاره کشتی برای چه مدت یا انتقال چه مرسولهای، یا انجام چه سفری؟
پاسخ به این سوالات دیگر بخش از قرارداد اجاره کشتی است. یعنی ضرورتا باید در قرارداد ذکر شده باشد که توافق طرفین در انتقال منافع کشتی برای چه مدت خاص یا سفر خاصی باشد و همچنین شرایط بار و محموله، اعم از شروط ایجابی و سلبی باید در قرارداد ذکر گردد.
البته لزومی نیست که مشخصات بار دقیقا پیشبینی شده باشد لیکن ضرورت دارد که محدوده توافقات طرفین در خصوص بارهای مجاز و ممنوع در قرارداد قید شده باشد.
بنادر مقصد یا محل بارگیری و تخلیه
منافع کشتی طبیعتا شامل حمل و انتقال مرسولات از طریق دریایی است. حال مستاجر اجازه دارد که از منافع کشتی برای چه سفر یا سفرهایی استفاده نماید، شرایط بنادر و محل بارگیری و تخلیه باید چگونه باشد، آیا بنادر خاصی باید از حوزه اختیارات مستاجر حذف گردد یا آن که تنها بنادر خاصی مجاز برای استفاده باشند؟ تمامی این نکات نیز باید در قرارداد ذکر گردند.
نرخ کلی اجاره بها و کرایه
آنچه که مستاجر به مالک میپردازد، یعنی تعهد مستاجر در مقابل مالک کشتی، شامل اجاره بهای کشتی است.
در نتیجه طبیعی است که عوض قرارداد یعنی مبلغ اجارهبها، شرایط پرداخت و نحوه پرداخت، شخص یا اشخاصی که پرداخت باید در حق ایشان انجام گیرد و نیز مدت زمانی که پرداخت باید طی آن انجام شود، در قرارداد ذکر گردد.
در واقع این بند یکی از شرایطی است که لزوما باید در قرارداد ذکر شده باشد تا قرارداد معتبر تلقی شود.
زمان و مکان تحویل کشتی
کشتی بنا به توافقات طرفین باید در اختیار مستاجر قرار گیرد تا امکان استفاده از منافع آن برای مستاجر فراهم گردد.
تحویل کشتی که ممکن است با خدمه یا بدون خدمه صورت گیرد، به این معناست که مدیریت عملیاتی کشتی در حین سفر باید به مستاجر تحویل شود. این امر باید در زمان یا مکان مقرری صورت گیرد که زمان و مکان آن باید در قرارداد ذکر شده باشد.
در غیر این صورت نحوه اجرای قرارداد شفاف نخواهد بود و ممکن است حتی صحت قرارداد را مخدوش نماید.
تعهدات و سایر شرایط مالک کشتی و اجاره کننده
در هر قراردادی طرفین علاوه بر تعهد اصلی که شامل عوضین قرارداد است، میتوانند تعهدات تکمیلی نیز عهدهدار شده باشند که این تعهدات لزوما باید در قرارداد ذکر شوند.
برای مثال ممکن است که مالک و مشتری هر دو نفر مسئول تامین برخی از شرایط خاص تلقی شده و در صورت نقض تعهد، پرداخت خسارت را عهدهدار شده باشند.
کلیه این موارد نیز باید در قرارداد ذکر گردند. در نهایت آن که سکوت قرارداد در خصوص تعهدات جانبی، اصولا به معنای عدم وجود هر گونه تعهد جانبی تفسیر میشود.
طرفین قرارداد در چارتر کشتی
شرایط اساسی که باید در یک قرارداد اجاره کشتی لزوما قید شده باشد را در بند پیشین معرفی کردیم.
همچنین اشاره کردیم که طرفین قرارداد و مشخصات ایشان لزوما باید در قرارداد ذکر شوند که تعهدات و حقوق و اختیارات منتج از قرارداد در حق ایشان اجرا خواهد شد.
اما جالب است که بدانید که در یک قرارداد اجاره کشتی، ممکن است که سه طرف دخیل باشند.
یعنی علاوه بر مالک و مستاجر، شخص سومی نیز معمولا در قراردادهای اجاره کشتی وجود دارد که در ادامه معرفی هر کدام را انجام خواهیم داد.
مالک کشتی
همانطور که اشاره کردیم هر کشتی تحت تابعیت یک کشور خاص قرار دارد.
در واقع هر کشتی تحت نام و شماره خاصی در دفاتر مخصوص ثبت شده است که نه تنها تابعیت کشتی را نشان میدهد، بلکه مالک فعلی و مالکهای پیشین کشتی، مشخصات و ویژگیهای کشتی را نیز در بر دارد.
همچنین کشتی نیز همچون هر مال دیگری سند مالکیت دارد. سند مالکیت نه تنها مالک کشتی را مشخص میکند، بلکه به مالک اختیارات و حقوق ملوکانه نیز میبخشد که از جمله این حقوق همان تنظیم انواع قراردادها راجع کشتی همچون قرارداد اجاره است.
در نتیجه شخص یا اشخاصی که طی اسناد ثبتی، به عنوان مالک یک کشتی خاص شناخته و معرفی شدهاند، یکی از طرفین قرارداد اجاره را تشکیل میدهند که امضا و نیت ایشان برای ایجاد و اجرای قرارداد چارترینگ ضرورت داشته و باید قابل احراز باشد.
اجارهکننده
اجاره کننده یا مستاجر کشتی، طرف دوم قرارداد چارترینگ کشتی است. مستاجر هر شخص یا اشخاص حقیقی یا حقوقی است که در مقابل پرداخت اجارهبها، منافع کشتی را برای مدت زمان خاص یا برای سفری خاص تماما در اختیار میگیرد.
در نتیجه اجاره کننده، طبق بندهای قرارداد اجاره، مالک منافع کشتی میشود و میتواند از این حق خود طبق بندهای قرارداد استفاده نماید.
اجاره کننده، نیز همچون مالک کشتی، برای مصداق یافتن یک قرارداد اجاره ضروری است و نقض در اطلاعات این شخص، به نقض در قرارداد منجر خواهد شد.
فورواردر
فورواردرها در واقع دلالانی هستند که واسط بین مستاجر و مالک کشتی قرار میگیرند.
توضیح آن که نه تنها مستاجران نمیتوانند راسا کشتی مورد نظر خود را شناسایی و پیدا کنند بلکه مالکین نیز در پیدا کردن مستاجر مناسب اصولا به مشکل برمیخورند.
فورواردر در یک قرارداد اجاره کشتی، میتواند با در اختیار داشتن اطلاعات انواع کشتیها و مالکان آنها، هر مستاجری را راهنمایی کرده و قرارداد اجاره مناسبی بین مستاجر و مالک کشتی ترتیب دهد.
طبیعتا این گروه نیز در مقابل ارائه خدمات خود حق الزحمه دریافت میکنند. حق الزحمه ایشان اصولا شامل کمیسیونی است که با درصدی از کرایه کشتی برابر است و پیش از امضای قرارداد با توافق طرفین تعیین و توسط یکی از طرفین یا هر دو مالک و مستاجر پرداخت میگردد.
همچنین باید اشاره شود که فورواردر در مقابل تعهدات هر یک از طرفین هیچگونه مسئولیتی نداشته و اجرای قرارداد نه حقی برای وی ایجاد میکند و نه تعهدی به وی تحمیل میسازد، نامبرده تنها واسطه بین مالک و مستاجر تا امضای قرارداد است و به محض امضای قرارداد چارترینگ کشتی، نقش فورواردر خاتمه مییابد.