واردات کالا: صفر تا صد مراحل واردات

واردات کالا به عنوان یک فعالیت بازرگانی شناخته می­‌شود که شامل ثبت سفارش، خرید کالا از کشور خارجی و حمل آن تا مرز کشور و در نهایت وارد کردن به داخل خاک کشور است.

اگر به دنبال یک شرکت واردات هستید تا خدمات واردات کالا را برای شما انجام دهد و یا می‌خواهید از صفر تا صد مراحل واردات کالا مطلع شوید با من همراه باشید.

استعلام نرخ
واردات کالا

+2000

سفارش

+156

مشتری

4

خط دریایی

127

کشور مقصد

شرکت نیک پاد یکی از معتبرترین شرکت های واردات کالا است و در پروسه صفر تا صد واردات کالا به شما کمک می‌کند.

اگر شما هم می‌خواهید با اطمینان ۱۰۰٪ کالایی را از کشورهای مختلف وارد کشور نمایید؛ شرکت نیک پاد با تجربه چندین ساله و اعتبار بین المللی در کنار شما است و مراحل واردات کالا را به صورت صفر تا صد برای شما انجام می‌دهد.

مشاوره
نگاهی به مقدمات واردات کالا

نگاهی به مقدمات واردات کالا

در این بخش قصد داریم به مهم‌­ترین نکات ابتدایی در آشنایی با واردات کالا بپردازیم و به سوالات ذیل پاسخ دهیم:

  • مقصود از واردات کالا چیست؟
  • واردات کالا توسط چه اشخاصی انجام می‌­گیرد و چه اهمیتی دارد؟
  • واردات کالا چه نیازهایی را برطرف می‌­سازد؟
  • نکات مثبت و منفی واردات کالا یا به عبارت دیگر چالش‌­ها و مزایای واردات شامل چه مواردی است؟

آگاهی از همین مفاهیم پایه به شما در پروسه واردات کالا به عنوان یک تاجر کمک شایانی می‌کند.

واردات کالا چیست؟

واردات کالا به معنای خرید کالا از یک کشور خارجی و حمل آن تا مقصد یعنی کشور خریدار است. واردات کالا ممکن است برای تامین نیازهای داخلی و یا با هدف کسب سود بیشتر انجام شود.

همچنان که در اختیار داشتن اسناد و مدارک ضروری برای یک تجارت موفق حرف اصلی را می‌­زند.

فرآیند واردات یک اقدام پیچیده و متشکل از چندین مرحله است، ممکن است با هدف تامین نیازهای داخلی و یا کسب سود و درآمد ناشی از تجارت انجام شده باشد. اما صرف نظر از هدف نهایی، طی کردن مراحل مشخصی برای وارد کننده ضروری است.

مفهوم واردات در تجارت

واردات یکی از مفاهیم بازرگانی بین‌­المللی و نقطه مقابل صادرات کالا است. در واقع هر دو واردات و صادرات، به انتقال و جابه­‌جایی کالا و مرسولات از کشوری به کشور دیگر اشاره دارد.

مفهوم واردات در تجارت

حال با توجه به اینکه از زاویه کشور ارسال کننده به موضوع نگاه کنیم یا کشور دریافت کننده، اصطلاح قابل استفاده بین واردات و صادرات متفاوت خواهد بود.

پس به عبارت دیگر، زمانی که از واردات صحبت می‌­کنیم، مقصود دریافت یا خرید کالا و مرسولات از کشور ثالث است. به نحوی که ما در نقش خریدار باشیم و کالا از کشور دیگری تا مقصد ما، حمل شود.

واردات کالا که یکی از انواع فعالیت‌­های بازرگانی و تجاری به حساب می‌­آید، برای تامین نیازهای داخلی انجام می‌­گیرد. البته ممکن است که شخص وارد کننده، محصول نهایی را جهت فروش در بازارهای داخلی وارد کرده باشد و یا آن که ماده خام و اولیه را با هدف تغییر و استفاده آن در چرخه تولید به کشور وارد کرده باشد.

اما در هر حال هدف از واردات یک کالا، اصولا تامین نیازهای داخلی کشور است که به واسطه تولیدات داخلی مرتفع نشده و به همین سبب باید از تولیدات دیگر کشورها نیز کمک گرفته شود. با این شخص وارد کننده، چنانچه فعالیت تجاری خود را واردات کالا قرار داده باشد، از محل واردات و فروش در بازارهای داخلی کسب سود خواهد نمود.

به همین سبب نیز واردات از دیرباز به عنوان یک فعالیت تجاری مورد توجه قرار گرفت. به نحوی که از یک طرف برای وارد کننده و تاجر درآمد و سود مالی به همراه داشت و از سوی دیگر دولت‌­ها برای تامین نیازهای اساسی شهروندان خود، می‌­توانستند از وسیله واردات استفاده نمایند.

دلایل واردات کالا از کشورهای خارجی

واردات به معنای خرید و داخل کردن محصول و کالای خارجی به داخل مرزهای کشور و فروش آن در بازارهای داخلی است. واردات کالا از دیرباز مورد توجه قرار داشته است، اما دلیل رشد و توسعه واردات را در موضوعات متفاوتی می‌­توان بررسی نمود.

دلایل واردات کالا از کشورهای خارجی

واردات کالا شاید در نگاه اول یک فرآیند ساده به نظر آید، اما با توجه به نوع کالای وارداتی، شخصی که عملیات واردات را انجام داده است و هدف از واردات کالا، تفاوت‌های اساسی به دنبال خواهد داشت.

برای مثال ممکن است که کالای وارداتی از جنس کالاهای لوکس و گران قیمتی باشد که تجار به هدف فروش در بازارهای داخلی و کسب سود اقدام به واردات آن نموده باشند. در این مثال دلیل واردات کالا از نظر تاجر کسب سود بیشتر و از نظر مصرف کننده، دسترسی به کالاهای لوکس جهانی است.

یا ممکن است که کالای وارداتی از نوع کالاهای اساسی باشد که برای ادامه زندگی سالم شهروندان ضروری بوده و در نتیجه توسط دولت و یا به واسطه دولت توسط اشخاص غیردولتی خریداری و وارد می‌­شود. برای مثال واردات گندم و ذرت، واردات انواع داروها و تجهیزات پزشکی از این قبیل است.

در این گروه از کالاها، واردات کالا به دلیل رفع و تامین نیازهای اساسی شهروندان انجام شده است. به عبارت دیگر، در این گروه از کالاها، هدف کسب سود نیست، بلکه تامین نیازهای اولیه شهروندان، آن کشور را ناگزیر از واردات کالا نموده است.

در حالتی دیگر ممکن است که کالای وارداتی از نوع مواد خام و اولیه باشد که تولید کنندگان داخلی جهت تولید محصولات خود و فروش آن در بازارهای داخلی یا بین‌­المللی اقدام به واردات آن نمایند. در این فرض، دلیل واردات کالا را باید در دلیل تولید کننده محصول جستجو کرد. که ممکن است کسب سود و یا رفع نیازهای اساسی باشد.

پس همان­گونه که مشاهده می‌­شود، دلیل واردات کالا را می‌­توان در دو گروه اصلی دنبال کرد. کسب سود و یا تامین نیازهای اساسی شهروندان.

با این حال برخی دیگر از ملاحظات سیاسی و اقتصادی نیز می‌­تواند به توسعه واردات کالا در کشورهای مختلف بیانجامد. به نحوی که در نهایت تناسب و تعادل در بسترهای جهانی از حیث تقسیم انواع کالا و محصولات اساسی رعایت شود.

مزایای واردات کالا

واردات کالا به یک کشور، همان­طور که اشاره شد، ممکن است توسط تجار و با هدف کسب سود یا توسط نهادهای ذی‌نفع با هدف تامین نیازهای اولیه و اساسی شهروندان انجام گیرد. به همین سبب مزایای واردات کالا را با توجه به نوع کالای وارداتی و هدف از آن باید در موارد متفاوتی جستجو کرد.

مزایای واردات کالا

اما به صورت کلی می‌­توان مهم­ترین مزیت‌­های واردات کالا را در موارد ذیل خلاصه کرد:

رشد اقتصادی کشور

واردات کالا به یک کشور می‌­تواند محصولاتی با کیفیت و استانداردهای بین‌­المللی را به آن کشور وارد نماید. در نتیجه تولیدکنندگان و رقبای داخلی نیز ناگزیر خواهند بود که از همان سطح معقول برای تهیه و توزیع محصولات خود تبعیت نمایند.

تبادل فرهنگی

واردات کالا از دیگر کشورها، در ابعاد کوچکی به معنای وارد کردن فرهنگ آن کشور نیز می‌­باشد. به همین سبب است که واردات کالای خارجی به کشور، در زمان­‌های قدیم، گاهی حتی به عنوان تعارض فرهنگی در نظر گرفته می­‌شد.

ارائه محصولات جدید و متنوع

تولیدات هر کشور از عوامل مختلفی اعم از عوامل طبیعی، عوامل سرمایه­‌ای، عوامل فنی و نیروی کار متخصص تاثیر می‌­پذیرد. به همین سبب است که بسیاری از کالاهای وارداتی، در داخل آن کشور تولید نمی‌­شوند و در واقع محصول جدیدی به بازار کشور تزریق می‌­گردد که در نهایت تنوع محصول را افزایش می‌­دهد.

کاهش هزینه نهایی

تولید یک محصول، گاهی از واردات آن هزینه بیشتری به همراه دارد. این امر می‌­تواند ناشی از عوامل مختلفی همچون شرایط طبیعی آب و هوا و خاک آن کشور یا دسترسی به معادن و منابع طبیعی باشد. در نتیجه در بسیاری از موارد، وارد کردن یک کالا می‌­تواند هزینه نهایی قابل پرداخت توسط مصرف کننده را تعدیل نموده یا کاهش دهد.

افزایش کیفیت محصولات

تولیدکنندگان مادامی به تولید و فروش محصولات خود ادامه خواهند داد که با فروش آن به مصرف کننده بتوانند کسب سود نمایند. به همین سبب قیمت و کیفیت کالا، همواره متاثر از تصمیم بازار برای خرید بوده است.

حال چنانچه رقیبان در تولید یک محصول بیشتر شود، طبیعتا قیمت تعدیل شده و کیفیت افزایش پیدا می‌­کند. این موضوع در حالتی که کالای موجود در بازار از کشورهای مختلف تولید و تامین شده باشد، حتی ارتقا هم می‌­یابد و در نهایت واردات کالا از دیگر کشورها می‌­تواند کیفیت کالای تولیدی را افزایش دهد.

معایب واردات کالا

واردات کالا، همان طور که دانستیم، مزایای مختلف و متنوعی برای هر دو مصرف کننده و فروشنده به همراه دارد. با این حال نباید تصور کنیم که چالشی به همراه این موضوع وجود ندارد.

معایب و چالش‌های واردات کالا

در واقع از جمله مهم‌­ترین چالش‌­های پیش روی واردات کالا، می‌­توان به موارد زیر اشاره نمود:

موانع تجاری گمرکی

موانع گمرکی برخی ناشی از قوانین داخلی و برخی ناشی از مناسبت‌­های بین‌­المللی هستند. در واقع رویکرد دو کشور از نظر سیاسی و اقتصادی، یا به عبارت دیگر رابطه دوستانه یا مخاصمانه یا رقیب‌­نگری آن­‌ها همواره بر وضعیت تجارت و موانع گمرکی نیز تاثیر گذاشته است. به همین سبب نیز این نکته به عنوان یکی از چالش‌­های واردات کالا و محصول در نظر گرفته می­‌شود.

محدودیت‌های ارتباطی با بازرگانان و تولیدکنندگان خارجی

در ارتباط گرفتن با تجار و تولیدکنندگان خارجی، بسیاری از ملاحظات وجود دارد که برخی از نوع تجاری و برخی از نوع سیاسی و مقررات داخلی است. در واقع نه تنها پیدا کردن تولید کننده مناسب به خودی خود دشوار است، بلکه ارتباط گرفتن با هم بدون زیر پا نهادن مقررات داخلی نیز خود یک چالش به حساب می‌­آید.

نوسانات ارزی

نوسانات ارزی به ویژه در دهه اخیر بسیاری از فعالیت‌­های بازرگانی بین‌­المللی و واردات کالا را به چالش کشیده است. در واقع عدم ثبات بازار ارزی، نه تنها می‌­تواند برای تاجر اتفاقات ناگوار و ضررهای هنگفت را به همراه آورد، بلکه قدرت خرید و توجه به محصولات وارداتی را نیز کاهش داده است.

مشکلات حمل‌ و نقل محصول

حمل و نقل کالا همواره بعد دیگری از قرارداد خرید و فروش بین‌­الملل بوده است. در واقع تنها تجاری فایده داشته و می‌­تواند نیازهای داخلی را برطرف و سود مورد نظر تاجر را تامین نماید، که امکان حمل آن تا بازار داخلی وجود داشته باشد.

به همین سبب نیز مشکلات حمل و نقل که به واسطه عوامل مختلفی ایجاد شده است، یک چالش بر سر راه واردات کالا به حساب می‌­آید.

امکان تاخیر دریافت محموله بار

تاخیر در دریافت محموله همواره یکی از ریسک‌­های تجارت بین‌­الملل به حساب می‌­آید. این نکته به ویژه زمانی که وارد کننده تعهد به تحویل کالا به شخص ثالث را در مدت زمان خاصی پذیرفته است، بیشتر به چشم می‌­خورد. به نحوی که تاخیر در دریافت کالا می‌تواند خسارت­‌های هنگفتی به وارد‌کننده و حتی مصرف‌کننده وارد نماید.

اختلاف زبان مبدأ و مقصد

با توجه به اینکه واردات همواره از یک کشور دیگر انجام می‌­گیرد، زبان و فرهنگ و نیز آداب رسوم متفاوتی در آن دو کشور وجود خواهد داشت که در نتیجه ارتباط گرفتن مناسب را دشوار می­‌سازد. به همین سبب نیز می‌­تواند چالشی بر سر راه واردات موفق به حساب آید.

انواع روش‌های واردات کالا

انواع روش‌­های واردات کالا

شاید با خود فکر کنید که همه واردات کالاهایی که انجام می‌شود همگی از یک نوع می‌باشند اما ما در این فصل به معرفی دو نوع مختلف واردات کالا می‌پردازیم و به شما نشان می‌دهیم با توجه به تجارت خود کدام یک را انتخاب نمایید.

واردات کالا با توجه به عوامل خاصی می‌­توان به انواع متفاوتی تقسیم شود، اما یکی از مهم­ترین انواع تقسیم­‌بندی­‌ها، به هدف از واردات کالا باز می‌­گردد.

در واقع با توجه به اینکه هدف از واردات کالا مصرف داخلی باشد و یا آن که به صورت موقت و برای اهداف ثانویه واردات انجام شده باشد، انواع کالاهای وارداتی را به واردات قطعی کالا و واردات موقت کالا تقسیم می‌­کنیم.

واردات قطعی کالا

واردات قطعی کالا به حالتی گفته می‌­شود که کالای وارداتی به قصد فروش و یا استفاده در بازارهای داخلی به کشور وارد می­‌شود. به عبارت دیگر، این گونه از کالاهای وارداتی، با قصد رفع نیاز بازار داخلی وارد می‌­شوند و در نتیجه در کشور باقی خواهند ماند.

واردات قطعی کالا

به همین سبب است که به کالای وارداتی قطعی، واردات مصرف داخلی هم گفته می­‌شود. این کالاها کلیه تشریفات ترخیص از گمرک را طی کرده و هزینه‌­ها و عوارض واردات نسبت به آن‌­ها پرداخت می‌­شود. همچنین معمولا بلافاصله پس از ورود به انبار گمرک، ترخیص کالا انجام شده و تا مقصد نهایی حمل می‌­گردند.

جالب است که بدانید که نقطه مقابل واردات قطعی، صادرات قطعی کالا است. در واقع کالایی که به کشور جهت مصرف وارد می­‌شود و به عنوان واردات قطعی شناخته می‌شود، نزد کشور مبدا نیز به عنوان کالای صادراتی قطعی شناخته می‌­شود.

به همین سبب نیز در واردات قطعی کالا، حتما یک قرارداد خرید و فروش و یا فروش از طریق فاکتور و بارنامه به چشم خواهد خورد. در نتیجه این نوع از حمل و نقل، با هدف مصرف در بازار داخلی انجام شده و اصولا مجددا از کشور خارج نمی­‌شود.

واردات موقت کالا

حالت دیگر از واردات کالا که با توجه به هدف از واردات به دست می‌­آید، به عنوان واردات موقت شناخته می‌شود. در واردات موقت، هدف از واردات کالا شامل مصرف و فروش در بازارهای داخلی نیست، بلکه کالا با هدف حضور موقت در کشور، به آن کشور ورود کرده است.

واردات موقت کالا

ملموس‌­ترین مثال برای واردات موقت کالا را می‌­توان برای حضور در نمایشگاه­‌ها جستجو کرد. در واقع در واردات موقت کالا، قرارداد خرید و فروش یا فاکتور فروشی وجود ندارد و ترخیص از گمرک به صورت دائمی انجام نمی‌­شود.

بلکه کالا با تنظیم موافقت‌­نامه یا تکمیل برخی از فرم‌­ها، به صورت موقت به داخل یک کشور وارد شده و پس از آن که هدف از این فرآیند انجام گرفت، مجددا به کشور مبدا، یعنی کشور تولید کننده بازگردانده می‌­شود.

به همین سبب نیز در مقابل واردات موقت کالا، با مفهوم صادرات موقت کالا مواجه هستیم. یعنی کشور مبدا یا کشوری که تولیدکننده کالا بوده است، تشریفات صادرات قطعی را در گمرک خود انجام نمی‌­دهد، بلکه با سپردن تضمین، اجازه خروج موقت کالا از کشور را دریافت می‌­نماید.

در کشور وارد کننده نیز، احتیاجی نیست که تشریفات گمرکی همچون واردات قطعی انجام شود. برای مثال پرداخت عوارض واردات به این قبیل از کالا یا تعلق نمی‌­گیرد و یا با تعرفه­‌های کمتر تعلق خواهد گرفت.

سیستم اخذ مجوز ورود موقت که به عنوان گواهینامه ATA شناخته می‌­شود، مدرکی است که به کالاهای وارداتی اجازه می‌­دهد تا برای مدت زمان محدود و معینی به کشور وارد شوند. این مجوز که در واقع به تامین هزینه‌­های واردات موقت، همچون تضمین در گمرکات نیز می‌­پردازد به یک زنجیره بین‌­المللی از سازمان‌های تضمین کننده تعلق دارد.

علاوه بر واردات کالا با هدف شرکت در نمایشگاه­‌ها می­توان به مثال‌­های دیگری نیز از واردات موقت کالا اشاره نمود. برای مثال زمانی که یک شرکت خارجی در کشور پروژه‌ای عمرانی را در دست می­‌گیرد و برای انجام فعالیت‌­های میدانی، نیاز به وارد کردن انواع سازه­‌ها، تجهیزات و دستگاه­‌های سنگین یا سبک دارد، می‌­تواند اجازه ورود این سازه­‌ها را به صورت موقت به کشور دریافت نماید.

در نتیجه زمانی که هدف از واردات کالا تامین شد و موضوع پروژه انجام گرفت، کالا مجددا از کشور خارج خواهد شد. همچنین حمل خودروهای شخصی برای مدت زمان محدود توسط مسافران به کشور مقصد نیز مثالی دیگر از واردات موقت کالا است.

مهم‌ترین کالاهای وارداتی به ایران

مهم‌ترین کالاهای وارداتی به ایران

قبل از اقدام به واردات کالا به ایران، ابتدا باید با بازار کالا در ایران به خوبی آشنا شوید تا اجناس وارداتی برای شما سودآور باشد. در این فصل ما انواع کالای مهم وارداتی را به ترتیب زیر معرفی می‌نماییم:

  • کالاهای غذایی
  • کالاهای دارویی – درمانی
  • کالاهای الکترونیکی
  • کالاهای ورزشی
  • کالاهای پوشاک
  • کالاهای بهداشتی – آرایشی
  • کالاهای ماشین آلات

واردات کالا به یک کشور، با توجه به اینکه با چه هدفی انجام شده باشد و نیازهای وارداتی آن کشور شامل چه مواردی باشد تعیین می‌­گردد. برای مثال با توجه به تولیدات کشاورزی یک کشور، می‌­توان انتظار داشت که کدام گروه از کالاها در قالب کالای وارداتی به بازارهای کشور توزیع خواهند شد.

همچنین انواع کالاهای صنعتی، مصرفی و حتی کالاهای لوکس نیز با توجه به نوع تولیدات داخلی کشور و نیز عادات مصرفی آن‌­ها تعیین تکلیف می‌­گردد.

مهم‌ترین کالاهای وارداتی به ایران

البته واردات کالاهای اساسی که شامل مواد غذایی، تامین نیرو و انرژی و مواردی از این قبیل است، همواره جز واردات یک کشور به چشم می‌­خورد. اما نوع کالایی که وارد می‌­شود و نیز حجم و تعداد آن‌­ها، با توجه به ظرفیت‌­ها و نیازهای داخلی تعیین تکلیف می‌­گردد.

برای مثال در ایران انواع کالاهایی که وارد می‌­شود شامل موارد ذیل است:

  1. گروه کالای غذایی اساسی همچون گندم، ذرت، جو و دیگر دانه‌های روغنی و خوراکی برای دام و انسان.
  2. گروه کالای غذایی غیر اساسی که کلیه انواع محصولات غذایی اعم از مواد اولیه، محصولات آماده و نیمه آماده را شامل می‌­شود و مصادیقی همچون انواع نان، رب گوجه فرنگی، انواع کنسروها، مربا، ژله، انواع کمپوت‌ها، انواع آبمیوه‌ها، انواع عصاره‌ها و اسانس‌ها، محصولات بستنی و یخ زده در این گروه می‌­گنجد.
  3. گروه کالای دارویی و درمانی شامل انواع داروهایی که با هدف درمانی در قالب انواع قرص و کپسول و تزریقی، مکمل‌های دارویی، مکمل‌های پروتئینی، واکسن و تجهیزات پزشکی تهیه می‌­شود.
  4. گروه کالای الکترونیکی و دیجیتالی که شامل انواع وسایل الکترونیکی همچون گوشی موبایل، ساعت‌­های هوشمند، حلقه‌­های هوشمند، عینک هوشمند، دوربین­‌های مداربسته، لپ تاپ، مانیتور، کیس، کیبورد، موس، اسپیکر و دیگر موارد مشابه است. همچنین انواع لوازم خانگی همچون ماشین‌های لباسشویی،  ماشین ظرفشویی، اتو، جاروبرقی و موارد مشابه دیگر نیز در این گروه می‌­گنجد.
  5. گروه کالای ورزشی که شامل انواع تجهیزات باشگاهی و لباس‌­های ورزشی اختصاصی است.
  6. گروه کالای پوشاک که شامل انواع پوشاک زنانه، مردانه و بچ­گانه در انواع مختلف همچون انواع بلوز، شلوار، لباس زیر، جوراب، کیف و کفش، پالتو، ژاکت، کاپشن، دستکش و موارد دیگر است.
  7. گروه کالای بهداشتی و آرایشی شامل انواع کرم‌ها، وسایل آرایش صورت، آرایش چشم، کرم­‌های بدن و نیز وسایل بهداشتی همچون صابون، شامپو، تقویتی مو، لوسیون بدن و موارد مشابه دیگر است.
  8. گروه ماشین آلات سنگین و تجهیزات ماشینی که شامل انواع خودروهای صنعتی و غیرصنعتی و تجهیزات آن­‌ها است.
مهم‌ترین کشورها جهت تجارت و واردات کالا به ایران

مهم‌ترین کشورها جهت تجارت و واردات کالا به ایران

مبدا واردات به کشور یا به عبارت دیگر تولید‌کنندگان محصولات خارجی، با توجه به عوامل مختلفی همچون روابط تجاری و سیاسی، فاصله دو کشور، تولیدات کشور مبدا و هزینه حمل و نقل از مبدا تا مقصد تعیین می‌­گردد.

با توجه به این عوامل، مهم‌­ترین مبدا واردات کالای ایران را در این بخش معرفی خواهیم کرد.

چین

چین به عنوان بزرگ‌ترین کشور صادر‌کننده به ایران شناخته می‌­شود. به نحوی که تقریبا 30 درصد از کل واردات ایران از کشور چین هستند. دلیل تعدد و تنوع کالاهای وارداتی از چین را باید در عوامل مختلفی جستجو کرد.

چین

در واقع نه تنها سابقه رابطه تجاری ایران و چین به موفقیت این رابطه در حال حاضر کمک می­‌کند، بلکه فاصله دو کشور از هم، دسترسی هر دو کشور به آب‌­های آزاد و نیز مسیر خاکی و جاده­‌ا‌ی مستقیم بین دو کشور نیز در این میان تاثیر مهمی دارد.

همچنین در نظر داشته باشیم که کشور چین با داشتن لقب کارخانه بزرگ جهانی، در حال حاضر بیشترین تعدد و تنوع محصولات را با کیفیت‌­های متفاوت و قیمت‌­های متناسب‌­تر تولید کرده و به سراسر جهان صادر می­‌نماید.

در نتیجه وارد‌کنندگان ایرانی نیز می‌­توانند به انواع کالاهای متنوع با کیفیت‌­های مختلف و با قیمت­های متناسب­‌تر دسترسی داشته باشند. در نهایت باید وضعیت تحریم‌­های ایران را نیز در نظر داشته باشیم که در طول دهه گذشته، رابطه تجاری کشور ایران را با بسیاری از کشورها به ویژه تولیدکنندگان اروپایی دچار چالش نمود.

در نهایت مجموع عوامل یاد شده در کنار هم توانسته است سهم کالاهای چین را در سبد وارداتی ایران تا میزان 30 درصد افزایش دهد.

امارات متحده عربی

امارات متحده عربی که از تعدادی امارت نسبتا مستقل تشکیل می­‌شود و معروف‌­ترین آن‌­ها شهر دبی است، در دومین رتبه از واردات ایران قرار دارد. در واقع نزدیک به 20 درصد از واردات ایران، از کشور امارات متحده عربی انجام می‌­گیرد.

امارات متحده عربی

رابطه تجاری دو کشور که بیشتر در قالب واردات به ایران در جریان از عوامل مختلفی تاثیر می‌­پذیرد. در واقع از یک طرف باید به نزدیکی دو کشور توجه داشت به نحوی که به راحتی و از طریق دریایی به صورت روزانه یا هفتگی مرسولات می‌­توانند از مبدا دبی به ایران حمل شوند.

نزدیکی فاصله دو کشور باعث می‌­شود که هزینه نهایی تمام شده برای واردات تا میزان قابل توجهی کاهش یابد. همچنین رابطه تجاری دو کشور به دوران گذشته باز‌می‌­گردد و سابقه تجاری باعث شده است که تنظیم و اجرای قراردادهای خرید و فروش جدید با سهولت بیشتری انجام شود.

همچنین باید به شرایط و موقعیت امارات متحده عربی در بازارهای جهانی نیز توجه داشته باشیم.

به نحوی که بسیاری از تولیدکنندگان و فروشندگان از کشورهای مختلف شعبه­‌ای در دبی در اختیار دارند و نیز صادرات از کشورهای مختلف به دبی انجام می­‌شود که در نتیجه محل مناسبی برای خرید انواع محصولات با انواع کیفیت­‌ها و قیمت‌های مختلف برای تجار ایرانی فراهم ساخته است.

ترکیه

کشور ترکیه در سومین رتبه از واردات ایران قرار دارد. به نحوی که در حال حاضر نزدیک به 11 درصد از واردات ایران از کشور ترکیه انجام می‌­گیرد. ترکیه و ایران در همسایگی یکدیگر قرار دارند و از طریق مرز بازرگان، با هم ارتباط مستقیم جاده‌­ای و حمل و نقل زمینی را دارا هستند.

ترکیه

به دلیل موقعیت جغرافیایی دو کشور و نزدیکی فاصله آن‌­ها، بدیهی می­‌نماید که رابطه تجاری بین دو کشور با سهولت بیشتری انجام شود.

همچنین ترکیه به عنوان یک رابط بین ایران و بسیاری از کشورهای اروپایی عمل می­‌کند و به همین سبب نیز توانسته است واسطه خرید یا حمل تجار ایرانی از تولیدکنندگان و فروشندگان اروپایی باشد.

همچنین تولیدکنندگان کشور ترکیه در حال حاضر موفق شده­‌اند در گروه کالاهای مختلفی به ویژه گروه کالای البسه، خوراک و مواد آرایشی و بهداشتی، محصولاتی با کیفیت و قیمت مناسب تولید و عرضه نمایند که در نتیجه بازار مناسبی برای خرید و پخش برای تجار ایرانی ایجاد شده است.

هند

کشور هند از دیگر کشورهای مهم در واردات کالای ایران است. در واقع هند در جایگاه چهارم از واردات کالا به ایران قرار داشته و سهمی نزدیک به 8 درصد از کل واردات ایران را به خود اختصاص داده است.

هند

رابطه تجاری هند و ایران به دوران قدیم باز‌می‌­گردد و طبیعتا سابقه تجاری و نیز روابط سیاسی مسالمت آمیزی که در طول دوران بین دو کشور مستقر بوده است، در سهم هند از بازارهای داخلی کاملا موثر است.

همچنین کشور هند به عنوان میزبان بسیاری از تولیدکنندگان ثالث عمل می­‌کند. به نحوی که کارخانه تولید محصولات، به دلیل ارزان­‌تر بودن نیروی کار در هند مستقر شده است. در نتیجه بسیاری از کالاهایی که در هند با کیفیت بالا تولید می‌­شود، فناوری آن متعلق به این کشور نیست، اما به عنوان یک بازار خرید مناسب برای تجار ایرانی به حساب می‌­آید.

آلمان

آلمان کشوری صنعتی در اروپای غربی است که بسیاری از برندهای معتبر جهانی در بخش‌­های صنعتی، خودروسازی، محصولات بهداشتی، دارویی، آرایشی و مواد غذایی در این کشور واقع شده­‌اند. به همین سبب سهم آلمان در واردات کالا به ایران که بیش از 5 درصد است، امری طبیعی می‌­نماید.

آلمان

همچنین امکان حمل مستقیم کالا از آلمان به ایران وجود دارد. این نکته که می­‌تواند هزینه نهایی تمام شده کالا را کاهش دهد، به همراه سابقه رابطه سیاسی و تجاری دو کشور، از جمله عواملی است که سهم آلمان را در بازار ایران افزایش داده است.

البته واردات از آلمان، با وجود آن که محصولات با کیفیت بالا را شامل می­‌شود که از دیرباز در بازارهای داخلی مشتریان خود را داشته است، به سبب افزایش قیمت ارز و نیز اعمال تحریم­‌های مختلف به ایران در دهه اخیر با چالش‌­هایی همراه شد.

اما با وجود چالش‌ه­ای موجود، همچنان آلمان در رتبه پنجم از واردات ایران قرار داشته و بیش از 5 درصد از سبد واردات ایران را کالاها و تولیدات آلمان به خود اختصاص داده است.

روسیه

کشور روسیه و ایران به واسطه دریای خزر دسترسی مستقیمی به همدیگر دارند و همچنین رابطه سیاسی دو کشور برای سال­‌های متمادی دوستانه بوده است. طبیعتا این عوامل در ارتقا تجارت دو کشور نقش موثری ایفا می‌­کند.

روسیه

با این حال روسیه معمولا به عنوان یک کشور مصرف‌­گرا شناخته می­‌شود که انواع واردات کالاهای لوکس و متنوع را دارا است و سهم این کشور از صادرات جهانی، جز در بخش انرژی و برخی مصادیق خاص دیگر همچون نظامی، نسبت به دیگر کشورهای یاد شده کمتر است.

با این حال واردات از روسیه به ایران همواره وجود داشته است و در حال حاضر نیز بیش از 3 درصد از سبد وارداتی ایران به کشور روسیه تعلق دارد.

مراحل واردات کالا

مراحل واردات کالا

هدف شما از واردات کالا کسب سود باشد یا تامین نیازهای داخلی، تنها زمانی تامین می‌شود که بتوانیم یک واردات موفق به کشور داشته باشیم.

مراحل واردات کالا که شامل پیش‌­نیازهای اولیه تا تهیه کالا، تامین مالی، حمل آن تا ایران، ترخیص در گمرک ایران و توزیع در بازارهای داخلی است را به تفصیل در این بخش معرفی خواهیم کرد.

اخذ کارت بازرگانی

کارت بازرگانی به عنوان یک مجوز و اولین سندی است که برای انجام واردات و اصولا انجام فعالیت بازرگانی بین‌­المللی باید اخذ گردد.

در واقع کارت بازرگانی که توسط اتاق بازرگانی ایران صادر می‌­شود، به این معناست که شخص اجازه فعالیت تجاری در بازارهای بین‌­المللی، شامل واردات و صادرات را خواهد داشت.

اخذ کارت بازرگانی

اخذ کارت بازرگانی ممکن است که توسط شخص حقیقی یا شخص حقوقی انجام شود. شخص حقیقی به فردی گفته می‌­شود که راسا و به نام خود قصد واردات کالا به کشور و فروش آن در بازارهای داخلی را داشته باشد.

برای مثال بسیاری از کسبه و مغازه داران قدیمی، محصولات وارداتی خود را شخصا به کشور وارد می‌­کنند که برای انجام این عمل احتیاج به داشتن کارت بازرگانی دارند.

گروه دیگر، یعنی اشخاص حقوقی، به حالتی گفته می­‌شود که یک شرکت تجاری که فعالیت تجاری فعال دارد، به نام مدیر شرکت اما به نفع شرکت کارت بازرگانی دریافت می‌­کند.

در این حال آن شرکت می­‌تواند نسبت به واردات کالا، تنظیم قرارداد بین‌­المللی، تامین وجه، حمل کالا تا کشور و ترخیص آن از گمرکات ایران اقدام نماید.

تعیین زمینه فعالیت

فعالیت تجاری چه در سطح داخلی باشد و چه در سطح بین‌­المللی، به میزانی گسترده است که هیچ شخص حقیقی یا حقوقی نمی‌­تواند به تمام حوزه­‌های آن ورود نماید.

برای مثال نمی‌­توان از یک شرکت تجاری انتظار داشت که همزمان محصولات آرایشی و ماشین آلات صنعتی وارد نماید.

تعیین زمینه فعالیت

لزوم تعیین زمینه فعالیت، نه تنها از بابت اخذ مجوزهای مربوطه وجود دارد، بلکه از بابت آشنایی و شناخت قوانین و مقررات مربوطه، ارتباط موثر با دیگر کشورها و تولیدکنندگان خارجی، آشنایی با قوانین ترخیص کالا نیز اهمیت به سزایی دارد.

همچنین باید حوزه فعالیت انتخاب شود که با توجه به نیازهای داخلی، قیمت تمام شده کالاهای خارجی و سهم آن با توجه به نمونه‌­های موجود در بازار، محدودیت­‌ها و تسهیلات مالیاتی و گمرکی، با هدف نهایی از واردات کالا تناسب داشته باشد.

به همین سبب انتخاب زمینه فعالیت، از مهم­‌ترین اقدامات و گام‌­هایی است که باید برای داشتن یک فعالیت بازرگانی مناسب و واردات کالا در پیش گرفت.

پیدا کردن تامین کننده کالا

تامین کنندگان کالا شامل تولیدکنندگان و عرضه کنندگان آن است. در نظر داشته باشید که ممکن است کالای مورد نظر شما را بتوان از چندین کشور مختلف به کشور وارد کرد.

اما انتخاب کشور مناسب و پیدا کردن تامین کننده متناسب، از چالش­‌های مهم و نکات اساسی در یک فعالیت بازرگانی موفق است.

پیدا کردن تامین کننده کالا

در واقع نه تنها پیدا کردن تامین کننده می‌­تواند با چالش همراه باشد، حتی ارتباط گرفتن و ایجاد رابطه بازرگانی نیز به تنهایی نکات متعددی را در خود جای داده است.

در هر صورت در نظر داشته باشید که تامین کننده شما باید کالایی متناسب با بازار داخلی، همسو با هدف واردات را با قیمت متناسب در اختیار شما بگذارد.

همچنین باید در فرآیند تامین و تحویل کالا قابل اعتماد بوده و از بابت مقررات داخلی و بین‌­المللی، امکان همکاری با تامین کننده وجود داشته باشد.

مذاکره با فروشنده و دریافت پروفرما

پروفرما به عنوان فاکتور اولیه اعلام قیمت شناخته می‌­شود. در واقع پس از آن که حوزه فعالیت خود را انتخاب کرده و یک یا چند تامین کننده مناسب را شناسایی کردید، نوبت به آن می‌­رسد که با فروشنده یا تامین کننده ارتباط بگیرید.

مذاکره با فروشنده و دریافت پروفرما

در این مرحله که می‌­تواند به طریق کتبی یا مذاکره تلفنی باشد، شما باید هدف و نیاز خود را مطرح کرده و از تامین کننده درخواست اعلام قیمت نمایید.

اعلام قیمتی که در این مرحله انجام می‌­گیرد، تنها از بابت اطلاع رسانی نیمه رسمی است و هیچ تعهدی برای شما یا فروشنده ایجاد نمی‌­نماید.

در پیش فاکتور یاد شده، مهم‌­ترین مشخصات از کالا توسط فروشنده اعلام شده و قیمت آن نیز تعیین می‌­گردد.

در نتیجه شما می‌­توانید چند پیش فاکتور را با هم مقایسه کرده و از اطلاعات مختلفی همچون مشخصات فنی و کامل کالا، سازنده کالا، کشور مبدا، کشور مقصد، تعداد کالا، وزن و ابعاد آن مطلع گردید.

نکته مهم در تهیه پیش فاکتورها توجه به تاریخ اعتبار آن­‌ها است. در نظر داشته باشید که در این مرحله شما قصد دارید بهترین گزینه خود را شناسایی و قطعی نمایید. در نتیجه باید به مدت اعتبار پیش فاکتور توجه داشته باشید تا مقایسه حقیقی بین آن­‌ها انجام دهید.

همچنین اطلاعات تماس فروشنده و نیز زمانی که فروشنده می‌­تواند کالای شما را تهیه و جهت تحویل آماده سازد نیز در این مرحله تعیین می‌­گردد. البته می‌­توانید تعهدات جانبی همچون حمل و نقل مرسوله و نیز بیمه آن را نیز در این مرحله استعلام نمایید.

دریافت مجوزهای مربوطه و انجام ثبت سفارش

برای انجام واردات کالا به کشور علاوه بر مراحل عادی که برای انتخاب محصول و ارتباط گرفتن با تامین کننده و انتخاب مرسوله باید طی نمایید، یک مرحله دیگر نیز در مراجع داخلی وجود دارد که شامل ثبت سفارش در سامانه جامع تجارت است.

دریافت مجوزهای مربوطه و انجام ثبت سفارش

این سامانه که اطلاعاتی همچون نوع کالا و پیش فاکتور را از شما درخواست می‌­نماید، از بابت آن است که مجوز واردات کالا به کشور را بتوانید دریافت نمایید.

در واقع با توجه به کالایی که قصد واردات آن به کشور را دارید ممکن است که انواع مجوزهای اختصاصی یا مجوزهای عمومی برای ترخیص کالا از گمرک نیاز داشته باشید.

تهیه این مدارک، مشروط است به آن که در سامانه مذکور، قصد خود از واردات کالا، نوع کالا و نیز پیش فاکتور مربوطه را اعلام نموده باشید.

دریافت تخصیص ارز مورد نیاز و حواله مبلغ پروفرما

با توجه به اینکه خرید محصولات معمولا با ارزهای خارجی انجام می­‌شود و تهیه ارز مربوطه اصولا توسط تجار و بازرگانان میسر نیست، انواع متفاوتی از ارزهای قابل تخصیص و ارائه به تجار پیش‌­بینی شده است.

از جمله این موارد می‌­توان به ارزهای دولتی، نیمایی، ارز آزاد، ارز حاصل از صادرات و یا ارز از محل صادرات اشاره نمود.

دریافت تخصیص ارز مورد نیاز و حواله مبلغ پروفرما

تخصیص ارز از محل هر یک از منابع یاد شده، مشروط است به اینکه پس از ثبت پیش فاکتور در سامانه یاد شده، مجوزهای مربوط به واردات کالا را دریافت کرده باشید و در نتیجه درخواست واردات کالای شما تایید شده باشد.

در این مرحله می‌­توانید با فروشنده توافق نمایید و مبلغ پیش فاکتور توسط دولت از محل یکی از منابع یاد شده پرداخت خواهد شد. البته پرداخت هزینه نهایی خرید و واردات کالا ممکن است با توجه به توافقات شما و فروشنده به طرق مختلفی همچون حواله ارز، وصول اسنادی، اعتبار اسنادی و پرداخت به وسیله چک نیز انجام گیرد.

تعیین روش حمل و نقل و بیمه کالا

در یک قرارداد خرید و فروش بین‌­المللی نکات متعددی وجود دارد که قطعا باید تعیین تکلیف گردد. اما از جمله مهم‌­ترین این نکات که سرنوشت مرسوله شما و تحویل سالم و به موقع آن نقش اساسی دارد، وضعیت بیمه و حمل و نقل کالا است.

تعیین روش حمل و نقل و بیمه کالا

در واقع اینکه کدام یک از طرفین، مسئولیت حمل کالا تا مقصد و نیز بیمه آن را به عهده گرفته باشند، نه تنها در هزینه تمام شده نهایی بسیار موثر است، بلکه حدود مسئولیت‌­ها و ریسک خرید و فروش را برای طرفین تغییر می‌­دهد.

به همین سبب نیز از جمله مهم‌­ترین نکاتی که باید با فروشنده خود حل و فصل نمایید، تعیین شیوه و کیفیت حمل و نقل و بیمه مرسوله است. طبیعتا این توافق باید پیش از امضای قرارداد و تهیه مقدمات پرداخت هزینه انجام گیرد.

حمل و ترخیص کالا

پس از آن که کالای مناسب خود را شناسایی کردید، با توجه به پیش فاکتور دریافت نموده توانستید مجوز واردات به کشور را تهیه کرده و قرارداد خرید را نهایی نمایید، مرحله حمل کالا تا گمرکات ایران و ترخیص آن از گمرک را خواهیم داشت.

حمل و ترخیص کالا

در این مرحله، حمل و نقل با توجه به نوع محموله شما، کشور مبدا و نیز توافقات فی‌­مابین ممکن است به یکی از روش‌­های حمل دریایی، حمل زمینی یا حمل هوایی انجام شود. همچنین ممکن است که مسئولیت حمل به عهده شما، فروشنده یا شخص ثالثی نهاده شده باشد.

در نهایت پس از آن که کالا به سلامت تا مرز کشور و گمرکات ایران حمل گردید، نوبت به ترخیص آن از گمرک خواهد رسید.

در مرحله ترخیص کالا از گمرک، قصد دارید که اجازه ورود کالای خارجی به کشور را از سازمان گمرکات کشور دریافت کنید. برای این منظور ضروری است که اسناد و مدارک مربوطه که

  • اولا مالکیت شما نسبت به مرسوله را اثبات نماید
  • و ثانیا حقوق و تکالیف مربوط به گمرکات را تامین نماید را تهیه و به نهادهای مربوطه ارائه نمایید.

پس از انجام تشریفات ترخیص کالا، شما می‌­توانید کالا را از انبار گمرک خارج کرده و تا مقصد نهایی خود حمل نمایید.

در نتیجه ترخیص از گمرک، آخرین مرحله است که شما را به یک واردات موفق نائل می‌­نماید.

هزینه‌های واردات

هزینه‌های واردات

در این فصل به شما توصیه می‌کنیم قلم و کاغذ بردارید و هزینه‌های زیر را به شکل یک چک لیست برای خود یادداشت کنید تا در آینده از صرف هزینه‌های اضافی در امان باشید:

  • هزینه اصلی کالای وارداتی
  • هزینه حمل و نقل کالای وارداتی
  • هزینه بیمه کالای وارداتی
  • هزینه گمرکات کالای وارداتی
  • هزینه‌های جانبی کالای وارداتی

هزینه واردات به مجموعه‌­ای از انواع هزینه‌­ها گفته می­‌شود که از مرحله اول خریداری کالا در مبدا تا دریافت آن در مقصد را شامل می­‌شود. در واقع مجموعه هزینه­‌های واردات است که قیمت نهایی یک کالا را تعیین می‌­نماید.

به همین سبب نیز قیمت نهایی کالا، جز قیمت اصلی کالا از عوامل مختلفی همچون هزینه حمل کالا، هزینه بیمه و هزینه­‌های گمرکات تاثیر می‌­پذیرد.

هزینه اصلی کالای وارداتی

قیمت اصلی کالا شامل قیمت خام یک محصول و کالا است که در فاکتور فروش به ما اعلام شده است. قیمت کالای اصلی در واقع هزینه‌­ای است که فروشنده در مقابل انتقال مالکیت کالا از ما طلب می‌­نماید.

هزینه اصلی کالای وارداتی

قیمت اصلی کالا به عنوان اولین و بدیهی‌­ترین ردیف هزینه برای کالای وارداتی به حساب می‌­آید.

اصولا قیمت کالای اصلی به نسبت کل فاکتور به ما اعلام می­شود. در نتیجه ممکن است که هزینه‌­ای که می‌­پردازیم برای یک محصول واحد یا چند محصول متعدد باشد. اما در هر حال اولین گروه هزینه­‌ای که باید در نظر داشته باشیم، قیمت کالای اصلی است.

در نظر داشته باشیم که زمانی که واردات در سطح گسترده و تعداد زیاد انجام می­‌شود، برای آن که قیمت نهایی کالا را به دست آوریم، باید مجموعه هزینه­‌ها از جمله قیمت کالا را نسبت به هر کدام از واحدهای کالا محاسبه کرده و عدد به دست آمده قیمت نهایی آن کالا خواهد بود.

هزینه حمل و نقل کالای وارداتی

حمل و نقل کالا از کشور مبدا یا فروشنده تا کشور مقصد یعنی خریدار، مرحله­‌ای است که کالا را به دست ما می‌­رساند. حمل و نقل کالا با توجه به اینکه کشور مبدا و مقصد کجا واقع شده باشند، ممکن است بین یک روز تا چند ماه به طول انجامد.

هزینه حمل و نقل کالای وارداتی

همچنین هزینه حمل و نقل با توجه به نوع مرسوله، مسافت بین مبدا و مقصد، روش حمل و نقل انتخابی، ابعاد و حجم مرسوله تعیین می‌­گردد. در نظر داشته باشید که هزینه حمل و نقل، گاهی حتی از قیمت اصلی کالا نیز بیشتر است.

به همین سبب است که گاهی واردات کالا در نهایت به صرفه اعلام نمی‌­شود. زیرا هزینه حملی که بابت خرید آن باید بپردازیم، صرفه اقتصادی کالا را از بین می‌­برد.

در هر صورت هزینه حمل و نقل کالا که شامل حمل داخل کشور مبدا، حمل تا کشور مقصد و حمل از گمرک کشور مقصد تا مقصد نهایی است، یکی از گروه هزینه­‌ها در واردات کالا است که اتفاقا مبالغ قابل توجهی را هم به خود اختصاص می‌­دهد.

هزینه بیمه کالای وارداتی

بیمه کردن کالاهای وارداتی از چند جنبه متفاوت حائز اهمیت است. در واقع ریسک واردات کالا را در چند گروه مختلف می‌­توانیم مشاهده کنیم. برای مثال حمل بین‌­المللی کالا همیشه با ریسک همراه است.

یعنی احتمال دارد که کالا اصلا به مقصد نرسد و به دلایل مختلفی اعم از طبیعی یا انسانی در میانه راه از دست برود.

هزینه بیمه کالای وارداتی

یا ممکن است که کالا با تاخیر به مقصد برسد و یا کیفیت کالای تحویل داده شده در طول مسیر حرکت تغییر کرده باشد. تمام این احتمالات ریسک‌­هایی هستند که می‌­توانند هزینه­‌های گزافی به وارد‌کننده یا صادرکننده تحمیل نمایند.

نکته دیگر به مسئولیت هر یک از فرستنده و گیرنده در دریافت یا تحویل به موقع و سالم کالا باز‌می‌­گردد. این حالت نیز یک ریسک بالقوه برای طرفین به حساب می‌­آید.

به سبب انواع ریسک‌­های یاد شده است که بیمه کالای وارداتی از اهمیت به سزایی برخوردار است. بیمه می‌­تواند خسارت ناشی از تاخیر در تحویل، کاهش کیفیت مرسوله یا خرابی مرسوله یا حتی نرسیدن کالا به مقصد را پوشش دهد.

اما در نظر داشته باشید که هزینه بیمه با توجه به نوع مرسوله، روش حمل و نقل، مسافت بین مبدا و مقصد و مسئولیت‌­های شرکت بیمه تعیین می‌­شود که گاه بسیاری سنگین است و در نتیجه از جمله هزینه­‌های واردات به حساب می‌­آید.

هزینه گمرکات کالای وارداتی

هزینه­‌های گمرکات در کمترین حالت خود شامل ترخیص از گمرک و پرداخت مالیات بر واردات کالا است. سایر هزینه‌­هایی که از بابت تامین مجوزهای لازم جهت ترخیص از گمرک لازم است نیز به عنوان هزینه­‌های پنهان در این گروه قرار می‌­گیرد.

هزینه گمرکات کالای وارداتی

با توجه به اینکه عوارض واردات و مالیات‌­های گمرکات در گروه­‌های مختلف کالا با درصدهای متفاوتی تعیین می‌­گردد، این هزینه‌­ها می‌­تواند گاه بسیار زیاد باشد و یا آن که به دلیل برخی از تخفیفات گمرکی، مبلغ قابل توجهی نباشد.

اما در هر صورت باید انواع هزینه­‌های گمرکی را نیز به عنوان هزینه واردات کالا در نظر گرفت و در قیمت نهایی کالای وارداتی موثر دانست.

هزینه‌­های جانبی کالای وارداتی

علاوه بر انواع هزینه­‌هایی که پیش از این معرفی کردیم و برای انواع کالا و محصولات وارداتی وجود دارند، برخی از دیگر انواع هزینه‌­ها هستند که تنها به برخی از کالاهای وارداتی تعلق می‌­گیرند.

هزینه‌­های جانبی کالای وارداتی

برای مثال می‌­توان به هزینه تهیه گواهی‌­های کنترل کیفیت اشاره کرد. این گواهی‌­ها که برای واردات برخی از انواع کالاها ضروری بوده و برای برخی دیگر یک انتخاب مناسب هستند، در مقابل پرداخت هزینه­‌های متناسب با نوع کالا به شرکت‌­های کنترل کیفی پرداخت می­‌گردد.

همچنین مجوزهای متفاوتی وجود دارد که ممکن است برای ترخیص کالا از گمرک از وارد‌کننده مطالبه شود و دریافت هر کدام از این مجوزها می‌­تواند مبالغ مختلفی از هزینه را به همراه داشته است.

نوع دیگری از هزینه‌­های جانبی که باید در نظر داشته باشیم، به خسارات و دعاوی احتمالی که از محل واردات ایجاد می­‌شود و نیز هزینه نگهداشت مرسوله در انبار گمرکات تعلق می‌­گیرد.

در هر صورت در نظر داشته باشید که مجموعه این موارد در تعیین قیمت نهایی محصول ما موثر هستند.

مدارک لازم برای تاجر در واردات کالا

مدارک لازم برای تاجر در واردات کالا

واردات کالا به کشور از مرحله انتخاب محصول و تامین کننده تا مرحله امضای قرارداد و حمل آن تا کشور و ترخیص کالا از گمرک، نیاز به در اختیار داشتن مدارک خاصی دارد که در این بخش قصد داریم به معرفی آن­‌ها بپردازیم.

کارت بازرگانی

کارت بازرگانی که پیش از این نیز معرفی شد، به مدرکی گفته می­‌شود که توسط اتاق بازرگانی برای تجار و بازرگانان صادر می­‌شود و به ایشان اجازه واردات و صادرات کالا به کشور و در نتیجه حضور در بازارهای بین‌­المللی را اعطا می­‌کند.

کارت بازرگانی

این مجوز مقدمه ورود به تجارت بین‌­الملل است و جز با داشتن آن نمی‌­توانیم قرارداد خرید کالای خارجی را منعقد کرده و در سامانه واردات کشور، اجازه ورود کالا به کشور را دریافت نمایید.

فاکتور خرید کالا یا قرارداد خرید

هر واردات کالا احتیاج به مدرکی دارد که نشان از توافق بین خریدار و فروشنده، انتقال مالکیت کالا، مشخصات و معرفی کالا، هزینه آن و نحوه حمل و تحویل کالا باشد.

فاکتور خرید کالا یا قرارداد خرید

ممکن است که مجموعه موارد یاد شده در قالب یک فاکتور منعکس شود و یا آن که قراردادی امضا شده و با توجه به قرارداد فاکتور صادر شود.

در هر صورت از جمله مهم‌­ترین مدارک در واردات کالا که نشان از حق و مالکیت وارد کننده به کالای خریداری شده دارد، فاکتور خرید یا قرارداد خرید کالا است.

بارنامه

بارنامه شامل اطلاعات مرسوله، نوع وسیله نقلیه، مبدا بارگیری مرسوله، مسیر حمل و نقل، مقصد قابل تخلیه کالا، زمان حرکت، مدت سفر، مالک کالا، گیرنده کالا و نیز متصدی حمل و نقل است.

بارنامه

این سند که معمولا در بیش از یک نسخه تنظیم می­‌شود، ممکن است حتی اعتبار سند مالکیت کالا را داشته باشد. در نتیجه دارنده بارنامه با ارائه می‌­تواند کالا را تحویل بگیرد.

همچنین برای برخی از انواع کالاها، بسیار پیش می‌­آید که زمانی که هنوز در حال حمل از مبدا تا مقصد هستند، به طریق انتقال بارنامه به شخص ثالث فروخته می‌­شود. یعنی تاجر روی آب و حتی قبل از دریافت مرسوله در مقصد، کالای مذکور را با تحویل بارنامه، به شخص ثالثی می‌­فروشد.

اظهارنامه گمرکی واردات

اظهارنامه واردات سندی است که وارد‌کننده شخصا تهیه نموده و اطلاعات مرسوله، زمان ورود آن به کشور، مبدا کالا، مالکیت کالا، نوع و تعداد بسته‌­ها و نیز اطلاعات فروشنده و خریدار را در آن قید می‌­نماید.

اظهارنامه گمرکی واردات

همچنین در اظهارنامه یاد شده، عوارض و مالیات واردات کالا به کشور، توسط وارد‌کننده تعیین و پرداخت می‌­گردد و به همین سبب نیز به این سند، خود اظهاری نیز گفته می‌­شود.

قبض انبار

قبض انبار مدرکی است که نشان از وجود کالا در انبار گمرکات داشته و نوع کالا و مالک آن را تعیین می­‌کند.

قبض انبار

در واقع قبض انبار، مدرکی است که توسط گمرکات در زمان دریافت و انبار کردن مرسوله صادر می‌­شود.

ترخیص کالا از گمرک و خروج آن از انبار گمرک جهت حمل در داخل کشور، تنها با ارائه قبض انبار میسر خواهد بود.

مجوزهای موردی و اختصاصی

برخی از انواع مجوزها هستند که برای کالای وارداتی، با توجه به نوع کالا باید تهیه شود. این مجوزها که هرکدام توسط نهاد و ارگان مشخصی که متولی واردات همان نوع کالا هستند صادر می‌­گردد، برای ورود کالای خارجی به کشور مطالبه می‌­شوند.

از ­جمله این مجوزها می‌­توان به مجوز استاندارد، مجوز وزارت راه، مجوز قرنطینه، مجوز وزارت بهداشت و مجوز وزارت ارشاد اشاره کرد.

مجوزهای موردی و اختصاصی

در واقع هر کدام از این موارد و ارگان صادر‌کننده آن، نشان از آن دارد که در داخل کشور نیاز به واردات کالای خاصی احساس شده است و سازمان متولی آن، اجازه واردات کالا به صورت عمومی و یا آن که اجازه واردات آن به صورت خاص توسط آن تاجر را صادر کرده است.

این مجوز ممکن است در مراحل مختلفی از تاجر درخواست شود. برای مثال ممکن است که در زمان ثبت درخواست واردات ارائه مجوز لازم باشد و یا آن که در زمان ترخیص کالا از گمرک، ارائه آن از شخص مطالبه گردد.

در هر صورت این مجوزها از جمله انواع مدارک مهم و ضروری در انجام فرآیند واردات هستند که باید حتماً در نظر داشته باشید.

نکات مهم در واردات کالا

نکات مهم در واردات کالا

در این بخش قصد داریم به برخی از مهم­‌ترین نکات تکمیلی که در اجرای یک فرآیند واردات باید از آن آگاهی داشته باشید، بپردازیم.

مواردی همچون قوانین و مقررات حاکم بر واردات کالا و نیز ضرورت و اهمیت دریافت مشاوره­‌های تخصصی در زمینه واردات را در این بخش پوشش خواهیم داد.

کشورهای طرف معامله در جهان

هر تاجری که قصد ورود به بازارهای جهانی را داشته باشد، باید از برخی نکات اصلی و مهم در رابطه با بازارهای داخلی کشور خود اطلاع داشته باشد. یکی از مهم­‌ترین این نکات، به رابطه کشور متبوع با دیگر کشورها باز می‌­گردد.

کشورهای طرف معامله در جهان

در نظر داشته باشید که در یک فرآیند تجاری، قصد کسب سود و درآمد را داریم. حال زمانی که بازرگانی تجاری و واردات و صادرات را به عنوان فعالیت تجاری خود انتخاب کرده‌­ایم، شناسایی روابط بین کشورها با هم نقش مهمی را ایفا خواهند کرد.

هما­نطور که در بخش­‌های مختلفی از این نوشته نیز اشاره کردیم، روابط تجاری کشورها با یکدیگر از عوامل مختلفی تاثیر می‌­پذیرد.

برای مثال فاصله جغرافیایی دو کشور، سابقه رابطه فی‌­مابین، وضعیت و حالت سیاسی دو کشور نسبت به یکدیگر، تشابهات فرهنگی و مذهبی همگی از عوامل موثر بر روابط تجاری هستند.

حال باید اشاره کنیم که رابطه‌­های تجاری بین کشورها، در طول زمان ایجاد شده و توسعه یافته‌­اند. به عبارت دیگر نمی‌­توانیم انتظار داشته باشیم که به یکباره رویکرد و مسیر مناسبی جهت تجارت بین دو کشور ایجاد شود. بلکه بسترسازی­‌های مهمی باید انجام شود.

برای مثال می‌­توان به اتاق‌­های بازرگانی مشترک اشاره کرد که منافع تجاری دو کشور و تجار آن­‌ها را نسبت به یکدیگر تامین می‌­نماید. همچنین وجود موافقت‌نامه‌­های تجاری و تسهیل مقررات گمرکی که نسبت به برخی از کشورها انجام می‌­گیرد، تماما در داشتن یک تجارت موفق موثر است.

به همین سبب است که آشنایی با بازارهای بین‌­المللی همان­ قدر اهمیت خواهد داشت که آگاهی داشتن از روابط تجاری کشور مقصد و دیگر کشورها.

البته که برخی از کشورها به عنوان مبدا فروش به اکثریت کشورهای جهان شناخته می‌­شوند.

همچنین برخی از انواع کالاها و محصولات هستند که یا تولیدکننده انحصاری دارند و یا تولید کننده بسیار مطرح و شناخته­ شده‌­ای در سطح جهان دارند. اما در هر صورت شناسایی و آشنایی با این نکات، برای داشتن یک تجارت موفق، و تجربه مناسبی از واردات کاملا ضروری است.

استفاده از خدمات مشاوره

خدمات مشاوره تخصصی در خصوص فرآیند واردات و تجارت بین‌­الملل را نباید ساده بپنداریم.

در واقع استفاده از خدمات مشاوره در کل دوران فعالیت تجاری ما می‌­تواند مفید باشد، اما در مرحله ایجاد یک فعالیت تجاری و تصیم­‌گیری برای واردات و نیز در مرحله توسعه فعالیت تجاری ما از اهمیت دو چندانی برخوردار خواهد بود.

استفاده از خدمات مشاوره

برای مثال از جمله مهم­‌ترین نکات و دستاوردهایی که می‌­توان از یک مشاوره تخصصی مناسب انتظار داشت، آگاهی یافتن از آخرین وضعیت قوانین و مقررات است.

در نظر داشته باشیم که فرآیند واردات، یک اقدام و فرآیند طولانی و پیچیده است که از چندین مرحله مختلف تشکیل شده است. همچنین یک اشتباه کوچک در هر کدام از این بخش­‌ها می‌­تواند کل سرنوشت تجارت و واردات ما را دستخوش نگرانی و چالش نماید.

به همین سبب استفاده از خدمات مشاوره تخصصی و مناسب، نه تنها می‌­تواند ما را در انتخاب روش و مسیر مناسب‌­تر همراهی نماید، بلکه می‌­تواند از ریسک هزینه‌­های گزاف و خسارت‌­های آتی نیز جلوگیری نماید.

قوانین واردات کالا

قوانین و مقررات واردات کالا را می‌­توانیم در چند گروه مختلف تقسیم کنیم. برای مثال برخی از انواع قوانین و مقررات از نوع بین‌­المللی بوده و بیش از هر چیز بر حمل و نقل بین‌­المللی توجه دارند.

این مقررات که موضوعات مختلفی همچون امنیت و سلامت مرسوله، امنیت و سلامت محیط زیست را پوشش می‌­دهند، به عنوان قوانین آمره در تجارت بین­‌الملل شناخته می‌­شوند.

قوانین واردات کالا

همچنین برخی از مقررات بین­‌الملل برای تسهیل روابط تجاری بین کشورها و به ویژه شناسایی و معرفی تعهدات و مسئولیت‌­های هر یک از خریدار، فروشنده، حمل کننده و دیگر طرفین درگیر در یک رابطه تجاری ایجاد شده‌­اند.

این گروه از قوانین بین‌­المللی بیشتر حالت و وضعیت راهنمایی داشت و رعایت و پذیرش آن­‌ها به عهده و تصمیم کشورها بستگی دارد.

علاوه بر مقررات بین‌­المللی، باید به مقررات داخلی و ملی نیز در یک رابطه تجاری بین‌المللی توجه داشته باشیم. طبیعتا مهم‌­ترین قوانین ملی به قانون کشور مبدا و کشور مقصد باز‌می‌­گردد. اما چنانچه حمل و نقل کالا از خاک کشورهای ثالث عبور داشته باشد، باید به مقررات عبور و مرور و نیز مقررات بالادستی آن کشور نیز توجه داشته باشیم.

برای مثال در قوانین داخلی ایران که به واردات کالا مرتبط است، می‌­توانیم به چند قانون اشاره کنیم. یکی از این موارد قانون اصلی واردات کالا است.

قانون اصلی واردات کالا، در سال 1372 به تصویب رسیده است. این قانون که در 24 ماده تهیه شده است، کلیه و نکات اصلی از واردات کالا را پوشش داده است. برای مثال در این قانون انواع کالاهای وارداتی به ممنوع، مجاز و مشروط تقسیم شده و مصادیقی از هر کدام آن‌­ها اعلام شده است.

مثالی دیگر از قوانین داخلی عبارت از قانون واردات و صادرات کالا. این قانون که در سال 1373 توسط هیئت وزیران تصویب شد، در واقع همچون آیین‌­نامه‌­ای برای قانون واردات سال 1372 عمل می‌­کند. این قانون در 46 ماده تصویب شده است و بر فرآیند واردات کالا به کشور، نکات اصلی همچون نهادهای مربوطه، مجوزهای ضروری، انواع کالاها و دیگر موارد مشابه سیطره دارد.

در نهای قوانین گمرکی کشور قرار دارد. این قوانین که از قانون گمرکات مصوب سال 1390 و تعداد قابل توجهی آیین‌­نامه مقرره تکمیلی تشکیل شده است، به واردات کالا به کشور و نحوه ترخیص کالا از گمرکات پرداخته است.

در نظر داشته باشید که قانون گمرکات، به عنوان یکی از اصلی­‌ترین عناوین قانونی، برای واردات کالا به یک کشور و ترخیص آن از گمرک کشور به حساب می‌­آید و رعایت مجموعه مقررات آمده در قانون گمرکات، برای آن که بتوانیم کالا را به کشور وارد کرده و به هدف خود دست یابیم، بسیار حیاتی است.

خدمات نیک پاد در حوزه واردات کالا

خدمات نیک پاد در حوزه واردات کالا

شرکت نیک‌ پاد (سهامی خاص)، از جمله برجسته‌­ترین شرکت‌­های داخلی در زمینه حمل و نقل بین‌­المللی است.

خدمات شرکت نیک پاد که کلیه بخش‌­ها یک تجارت و حمل و نقل بین‌المللی را شامل می‌شود، به صورت کاملا تخصصی توسط کادر حرفه‌­ای این شرکت به کاربران ارائه می‌­گردد.

استعلام نرخ

از جمله مهم‌­ترین خدمات تخصصی که در شرکت نیک پاد می‌­توانید به آن دسترسی داشته باشد، خدمات حوزه واردات کالا است.

در واقع در بخش واردات کالا و به ویژه حمل کالا از مبدا مورد نظر شما تا ایران، شرکت نیک پاد موفق شده است، با ارائه نرخ‌های به‌ صرفه و رقابتی، در خدمت صادرکنندگان و واردکنندگان انواع محمولات، از جمله کالاهای سنگین و نیمه‌سنگین فله، کانتینرهای محموله‌های پروژه‌ای و سایر اقلام مرحله حمل و نقل را برای شما پوشش دهد.

می‌­توانید اطلاعات کامل از خدمات و تعرفه خدمات شرکت نیک پاد را از کارشناسان شرکت به طرق مختلف اعم از تلفنی و آنلاین دریافت نمایید.

مشاوره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *