صادرات کالا از صفر تا صد

صادرات کالا یکی از منابع مهم درآمدی برای تجار و بازرگانان هر کشور است. اما مراحل صادرات کالا از پیچیدگی‌­ها و مطالب متعددی تشکیل می­‌شود که شناخت آن‌­ها آسان نیست.

اگر به دنبال یک شرکت صادرات کالا هستید و یا می‌خواهید با صفر تا صد صادرات کالا و مراحل آن آشنا شوید، این صفحه مناسب شماست.

استعلام نرخ
صادرات کالا

+2000

سفارش

+156

مشتری

4

خط دریایی

127

کشور مقصد

شرکت نیک پاد دریا به عنوان یکی از معتبرترین شرکت‌های سهامی خاص و دارای 10 سال سابقه در حوزه حمل و نقل بین‌­المللی، خدمات صادرات کالا را با کیفیت بین‌­المللی ارائه می‌­دهد.

چنانچه نیاز به شرکت واسطه­‌ا‌ی دارید که فرآیند صادرات کالا و بار شما را تنظیم و بهترین عملکرد و نتیجه را به شما ارائه نماید، شرکت نیک پاد دریا بهترین گزینه شما خواهد بود.

مشاوره

آشنایی با مفاهیم پایه صادرات کالا و بار

در این بخش قصد داریم که با مقدمات صادرات کالا آشنا شویم. برای نیل به این مقصود چند عنصر مهم را بررسی و معرفی خواهیم کرد که عبارتند از:

  • مفهوم صادرات کالا
  • سابقه تاریخی صادرات در ایران
  • چالش­‌ها و نقاط مثبت منتج از صادرات کالا

منظور از صادرات کالا چیست؟

منظور از صادرات آن است که یک کالا یا مرسوله در خارج از مرزهای کشور مبدا به مصرف و یا به فروش رسد. به نحوی که برای تحویل آن به مقصد، لازم باشد که از مرزهای کشور مبدا خارج شده و به خاک کشور مقصد وارد گردد.

تعریف صادرات کالا

جالب است که بدانید که صادرات کالا در کنار واردات کالا یکی از قدیمی‌­ترین مفاهیم در اقتصاد است که حتی پیش از شکل‌­گیری دانش اقتصاد یا تجارت بین‌­المللی وجود داشت.

دلیل این امر هم به تنوع نیازهای یک کشور و محدودیت منابع آن باز‌می‌­گشت. که در نتیجه تجار به موضوع صادرات علاقمند شده و به عنوان یک منبع درآمدی مناسب به آن نگاه کردند.

پس همان­گونه که مشاهده شد، برای آنکه صادرات شکل گیرد، ضروری است که از مرزهای یک کشور عبور کرده و به فضای بین‌­المللی وارد شویم. اما محتوای صادرات و مهم­‌ترین نکات از آن را در بخش­‌های بعدی بررسی خواهیم کرد.

تاریخچه صادرات کالا در ایران

سابقه صادرات کالا در ایران، به لطف منطقه جغرافیایی که در آن قرار گرفته است و طبیعتا با توجه به تاریخ قدیمی که از آن بهره می‌­برد، به هزاره­‌های پیشین باز‌می‌­گردد.

تاریخچه صادرات کالا در ایران

برای مثال می‌­توانیم در اسناد قدیمی، سابقه تجارت بین ایران و چین را به واسطه جاده ابریشم مشاهده نماییم.

البته که بعدها و با توسعه صنعت دریانوردی و استفاده از آب‌­های آزاد برای انتقال کالا و مرسولات، بازار خرید و فروش کالا برای ایران با تنوع بیشتری مواجه شد و توانست به بازارهای اروپا نیز ورود نماید. اما آنچه که مسلم است، عبارت است از سابقه قدیمی صادرات کالا در ایران که در اسناد قدیمی نیز به چشم می‌­خورد.

مزایای صادرات کالا

همان­طور که اشاره شد، صادرات کالا تاریخچه و پیشینه گسترده­‌ای دارد. اما شاید این سوال به ذهن شما هم برسد که دلیل تمایل و رشد صادرات کالا در طول دوره­‌های تاریخی چه بوده است؟ جواب این پرسش را با توضیح مزایای صادرات کالا بیان خواهیم کرد.

مزایای صادرات کالا

مهم‌­ترین مزیت و نکات مثبتی که می‌­توان برای صادرات کالا تصور کرد را در چند محور مختلف بررسی خواهیم کرد:

  • امکان استفاده از تنوع کالایی کشورهای مختلف: همان­طور که اشاره شد، در صادرات کالا، یک کالا یا محصول از کشوری به کشور دیگر منتقل می‌­گردد. در نتیجه کشورهای مختلف، امکان استفاده از محصولات و تولیدات یکدیگر را به دست می‌­آورند.

اهمیت این نکته زمانی بیشتر می‌­شود که به گستردگی تعریف کالا پی ببریم. جالب است که بدانید که در حوزه تجارت بین‌­الملل و زمانی که از صادرات کالا صحبت می‌­کنیم، تعریف کالا را باید از اسناد بین‌­المللی خرید و فروش کالا به دست آوریم. یکی از مهم‌­ترین این اسناد عبارت است از بیع بین‌­المللی کالا. و در این سند، موضوع خرید و فروش هم به کالا به مفهوم سنتی آن اختصاص داده شده و هم به خدمات اشاره دارد.

در نتیجه ممکن است که در تجارت بین‌­الملل، مقصود صادرات خدمات باشد. اما از آن جایی که اکثرا نمی‌­توان خدمات را به شکل فیزیکی و در قالبی مشابه با کالا مشاهده و دریافت نمود، شاید تصویری واضح نتوان از آن ارائه کرد.

اما در قانون داخلی هم برای کالا تعاریف قابل توجهی به چشم می‌­خورد. از آن میان، موثرترین تعریفی که می‌­توانیم در اینجا اشاره کنیم، عبارت است از اینکه کالا

  1. اولا باید ارزش اقتصادی داشته باشد
  2. و ثانیا باید برای عموم مردم جذابیت خرید و فروش داشته باشد.

پس آن چیزی که نزد عموم مردم یا گروهی خاص از اشخاص، جذابیت خرید و فروش آن و پرداخت وجه برای آن به چشم بخورد، به عنوان کالا شناخته می‌­شود، همچنان که خدمات نیز در اسناد بین‌­المللی شمایل و تفسیر کالا را دارا هستند.

در نتیجه کشورهای مختلف می‌­توانند از محصولات همدیگر بهره ببرند.

  • کاهش هزینه تمام شده: علاوه بر تنوع کالایی و محصولات که از دسترسی داشتن به بازارهای بین‌­المللی به دست می‌­آید، بسیار ممکن است که هزینه نهایی کالای مصرفی ما نیز کاهش داشته باشد.

برای مثال ممکن است که تولید کالایی در یک کشور با هزینه هنگفتی همراه باشد، حال آن که همان کالا در کشور دیگر، با هزینه متناسب‌­تری تولید شود. پس همان­گونه که مشاهده می‌­شود، امکان کاهش هزینه­‌های نهایی یکی از نتایج حاصل از صادرات کالا را می‌­تواند تشکیل دهد.

چالش‌­های صادرات کالا

صادرات کالا قطعا از مزایا و نکات مثبت فراوانی برخوردار است، اما این بدان معنا نیست که هیچ چالشی بر آن وارد نباشد.

چالش‌­های صادرات کالا

اتفاقا می­‌توان چالش‌­های چندگانه‌­ای را به شرح ذیل برای صادرات کالا تصور نمود:

  • چالش‌­های سیاسی: شاید چندان قابل پیش‌­بینی نباشد اما در واقع چالش‌­های سیاسی که در عرصه بین‌­المللی وجود دارد، می‌­تواند یکی از دغدغه­‌هایی باشد که در حوزه صادرات کالا به چشم می‌­خورد.

توضیح آن که، بسیاری از روابط تجاری و به خصوص سهولت در روابط تجاری، از داشتن روابط سیاسی حسنه بین کشورهای متبوع ناشی می­‌شود. در نتیجه زمانی که در اثنای مراودات تجاری، روابط سیاسی کشورهای متبوع دستخوش طوفان می‌­شود، به سهولت و کیفیت تجارت بین آن‌­ها نیز خلل وارد می­‌شود.

  • ورود به بازارهای جهانی: یکی از مهم­‌ترین چالش‌­هایی که تجار ملی برای ورود به حوزه صادرات باید با آن دست و پنجه نرم کنند، عبارت است از ورود به بازار تجارت جهانی. توضیح آن که مرحله ورود به یک حوزه، اعم از تجارت بین‌­الملل باشد یا معرفی محصول در بازارهای خارجی، همیشه چالش‌­ها و سختی‌­های خود را به همراه خواهد داشت.
  • تفاوت زبان­، آداب و رسوم و فرهنگ کشورها: از دیگر چالش‌­های مهم در تجارت خارجی و صادرات کالا، می‌­توان به تفاوت زبان بین کشورهای مختلف اشاره کرد. در نظر داشته باشید که تفاوت زبان، و حتی تفاوت فرهنگ‌­ها و آداب و رسوم، می‌­تواند کلیه مراحل و حتی شروع یک فعالیت و مذاکره تجاری را با دشواری همراه سازد.

همچنان که می‌­تواند تشخیص نیازهای کشورهای دیگر و در نتیجه ورود به بازارهای آن کشور و تامین آن­‌ها را با دشواری همراه سازد.

انواع روش‌های صادرات کالا

انواع روش‌­های صادرات کالا

صادرات کالا با توجه به اینکه هدف از صادرات چه باشد و یا آن که فرآیند صادرات به چه نحوی انجام گیرد، دسته­‌بندی‌­های مختلفی را شاهد است که در این بخش به آن‌­ها خواهیم پرداخت. و این موارد عبارتند از:

  • صادرات قطعی کالا در مقابل صادرات موقت کالا
  • صادرات کالا به روش مستقیم در مقابل صادرات کالا به روش غیرمستقیم

صادرات قطعی کالا

صادرات کالا را می‌­توان از نقطه نظرات مختلف تقسیم‌­بندی نمود. یکی از مهم‌­ترین این تقسیم­‌بندی‌­ها به هدف از صادرات بازمی‌­گردد.

در این وضعیت که صادرات قطعی در مقابل صادرات موقت قرار می‌­گیرد، هدف از صادرات است که نقش اصلی را بازی می‌­کند.

صادرات قطعی

توضیح آن که در صادرات قطعی کالا، در واقع ما یک کالا و مرسوله را در کشوری متفاوت از کشور مبدا یا تولید کننده به فروش می‌­رسانیم. در نتیجه کالای فروش رفته برای مصرف باید به کشور خارجی حمل شود. نتیجه‌­ای که به دست خواهد آمد، عبارت است از مستقر شدن کالا در کشور ثالث.

به عبارت ساده‌­تر، در صادرات قطعی کالا، مرسوله از مالکیت شخص داخلی خارج شده است و به صورت قطعی و نهایی به کشور خارجی حمل می­‌شود و یا آن که برنامه‌­ای نسبت به بازگرداندن آن کالا به داخل کشور نداریم.

پس زمانی که صادرات قطعی کالا را انجام می‌­دهیم، عوارض و مالیات‌­های مربوطه برای خروج کالا از کشور را باید بپردازیم. باید اسناد و مدارک لازم را تهیه کرده و به گمرکات ارائه نماییم. برای مثال در این روش از صادرات، ضروری است که قرارداد فروش و یا حداقل یک فاکتور فروش در اختیار داشته باشیم.

همچنین در نظر داشته باشیم که در صادرات قطعی کالا، مالیات مربوط به فروش کالا را باید بپردازیم، زیرا کالا در خارج از مرزهای یک کشور به فروش رسیده است و در نتیجه برای مالک یا سازنده آن، درآمد ناشی از فروش ایجاد کرده است.

در هر صورت در نظر داشته باشید که در صادرات قطعی کالا، قصد نداریم که کالای خارج شده را مجددا به کشور باز‌گردانیم بلکه کالا به صورت دائم از کشور خارج می‌­گردد. حتی اگر در فرضی کالا به کشور عودت داده شود هم خلاف اصل و توافقات اولیه و هدف اصلی طرفین قرارداد بوده است.

صادرات موقت کالا

صادرات موقت کالا، همانطور که از نام آن نیز به دست می­‌آید، دقیقا نقطه مقابل صادرات قطعی کالا قرار می‌­گیرد. به نحوی که فرستنده کالا قصد دارد آن را مجددا به کشور وارد نماید.

صادرات موقت کالا

یا شاید عبارت درست‌­تر آن باشد که بگوییم فرستنده تنها قصد دارد که کالا و مرسوله را برای مدت زمان محدود و مشخصی از کشور خارج نماید.

در صادرات موقت کالا، مهم‌­ترین رکن در بازگشتن کالا به کشور است. طبیعتا کالایی که قصد داریم برای مدت زمان محدود از کشور خارج کنیم، نمی‌­تواند انتقال مالکیت پیدا کرده باشد. پس نمی­‌توانیم انتظار داشتن قرارداد فروش و یا بارنامه را برای این قبیل از کالاها داشته باشیم.

به همین سبب بیشترین جایی که می‌­توانیم صادرات موقت را در آن شاهد باشیم، هنگامی است که یک کالا برای به نمایش در آمدن در نمایشگاه­‌های تخصصی یا انواع فرصت‌­های نمایشی موقت که صرفا قصد معرفی کالا را دارند، از کشور خارج می‌­گردد.

البته ممکن است که یک کالا به عنوان نمونه نیز به کشور خارجی منتقل گردد. به نحوی که بعدا به تنظیم قرارداد فروش منتهی شود. اما کالای خارج شده، با هدف موقتی از مرز ایران عبور کرده است.

در صادرات موقت کالا، فرستنده باید برخی تضمینات را به گمرکات کشور بسپارد. این تضمینات در واقع از آن بابت است که گمرک اطمینان یابد کالا به کشور باز خواهد گشت. زیرا اگر کالا به عنوان فروش از کشور خارج شده باشد، باید عوارض و مالیات مربوطه پرداخت شود.

به همین سبب فرستنده موقت کالا، باید برخی از تضمینات را به گمرکات بسپارد، اما هنگامی که کالا مجددا به کشور وارد گردید، تضمین سپرده شده به وی بازگردانده خواهد شد.

در نهایت آن که در صادرات موقت باید اسناد و مدارکی که حاکی از دلیل خروج کالا باشد ارائه گردد، این اسناد می‌­تواند شامل گواهی شرکت در نمایشگاه یا مواردی از این قبیل هم باشد.

صادرات کالا به روش مستقیم

صادرات کالا را دانستیم که به معنای خارج کردن کالا از مرزهای یک کشور و انتقال آن به کشور ثالث است. همچنین اشاره کردیم که ممکن است که صادرات به صورت دائمی و با انتقال مالکیت کالا محقق شود و یا ممکن است که به صورت موقت بوده و کالا برای مدت زمان محدودی از کشور خارج گردد.

صادرات کالا به روش مستقیم

اما نکته مهم آن است که صرف نظر از هدف و نوع صادرات کالا، این فرآیند، پیچیده، طولانی و هزینه‌­بر است. بسیاری از تشریفات اداری، قانونی و تجاری باید رعایت شود. هزینه­‌های مختلفی باید پرداخت شود. تعداد نفرات درگیر در این فرآیند باید مدیریت و تنظیم شوند.

این فرآیند که اتفاقا مدت زمان طولانی به طول خواهد انجامید و هزینه­‌های مختلف و گاه هنگفتی را به همراه خواهد آورد، ممکن است که توسط مالک یا فروشنده کالا شخصا انجام شود و یا آن که برون سپاری شود.

چنانچه مالک یا فرستنده کالا، قصد داشته باشد که تشریفات صادرات را شخصا انجام دهد، یعنی قرارداد فروش یا بارنامه فروش یا تشریفات نمایشگاه را انجام دهد، اجازه خروج از گمرک دریافت نماید، کالا را بسته‌­بندی کرده، تا گمرک حمل نموده، در مرزهای کشور به وسیله نقلیه بارگیری کرده و تا کشور مقصد کالا را حمل نماید، با صادرات کالا به روش مستقیم مواجه خواهیم بود.

پس به عبارت ساده­‌تر، در صادرات مستقیم کالا، فروشنده یا فرستنده کالا، انجام فرآیند صادرات را شخصا به عهده گرفته است. تامین مالی را انجام داده، تشریفات قانونی و اداری را انجام داده و فرآیند فیزیکی شامل آماده­‌سازی کالا تا حمل و انتقال آن را انجام داده است.

طبیعتا روش صادرات مستقیم کالا برای همه مناسب نیست. در نظر داشته باشید که این روش با هزینه زیادی همراه خواهد بود. همچنین در صورتی که بدون دانش و تجربه کافی انجام شود، ممکن است که هزینه­‌های اضافی به شخص تحمیل شود و حتی احتمال اشتباه و خسارت بسیار زیاد خواهد بود.

در نتیجه برخلاف آن که تصور می‌­شود هر چه بتوان یک فرآیند را شخصا انجام داد در هزینه‌­ها صرفه‌­جویی شده است، ممکن است که در صادرات مستقیم کالا، این تصور برعکس بوده و به شخص خسارت‌­های متفاوتی وارد شود.

اما چنانچه سطح تجارت در ابعاد گسترده در جریان باشد و برای سالیان سال تجربه تجارت وجود داشته باشد، به نحوی که یک بخش یا حوزه تخصصی برای صادرات در شرکت وجود داشته باشد، ممکن است که صادرات مستقیم به صرفه باشد.

صادرات کالا به روش غیرمستقیم

صادرات غیرمستقیم کالا نقطه مقابل صادرات مستقیم است. در این روش از صادرات، فرستنده یا فروشنده کالا از خدمات شخص ثالث استفاده می‌­نماید، یا به عبارت دیگر، فرآیند صادرات برون سپاری می‌­شود.

در صادرات غیرمستقیم کالا، که اتفاقا برای گروه­‌های مختلفی از فرستندگان مرسولات گزینه مناسب‌­تری است، از خدمات شرکت­‌های واسطه استفاده می‌­شود.

صادرات کالا به روش غیرمستقیم

شرکت‌­های واسطه که ممکن است متصدیان حمل و نقل باشند، کلیه فرآیند انتقال کالا را بر عهده خواهند گرفت.

در این روش از صادرات کالا، شخص واسطه به نسبت خدماتی که ارائه می‌­دهد، هزینه و تعرفه متناسبی را دریافت خواهد کرد.

شرکت‌­های واسطه ممکن است که کلیه فرآیند صادرات کالا را، از دریافت مرسوله، بسته­‌بندی مرسوله، انتقال آن تا گمرکات کشور، انجام تشریفات ترخیص کالا، پرداخت هزینه‌­های گمرکی، بارگیری مرسوله به وسیله نقلیه، انتقال آن به کشور مقصد، تخلیه مرسوله در گمرک مقصد و تحویل در کشور مقصد را به عهده بگیرد.

البته که شرکت‌­های واسطه می‌­توانند هر کدام از خدمات یاد شده را به صورت مستقل و یا چند مورد را به صورت تجمیعی ارائه نموده و تعرفه خدمات متناسبی را دریافت نمایند.

برای مثال ممکن است که تنها انجام تشریفات ترخیص از گمرکات را به عهده گرفته باشند. یا ممکن است که بارگیری و حمل مرسوله تا مقصد را هم به خدمات خود بیفزایند.

در هر صورت در نظر داشته باشید که استفاده از خدمات شرکت­های واسطه، یعنی شرکت­‌های خدماتی که فعالیت خود را به صادرات کالا اختصاص داده‌­اند، می‌­تواند به کاهش هزینه­‌های حمل و نقل کمک شایانی نماید و همچنین بر هزینه­‌های نهایی صادر‌کننده تاثیر مثبتی داشته باشد.

البته مجددا باید اشاره کنیم که با توجه به سطح فعالیت و سابقه فعالیت صادرکننده، ممکن است که صادرات مستقیم برای آن­‌ها گزینه مناسب‌­تری باشد و یا صادرات غیرمستقیم.

مراحل صادرات کالا

مراحل صادرات کالا

صادرات کالا با وجود اهمیت و نقشی که در اقتصاد داخلی کشورها بازی می­‌کند، اما ناگزیر است که از برخی مراحل پیروی کند که در این بخش معرفی خواهد شد و مهم­‌ترین نکات آن عبارت خواهد بود از:

  • ایجاد زیرساخت‌­های لازم جهت فرآیند صادرات کالا
  • تهیه و تنظیم مجوزهای ضروری برای هر گروه از کالاهای صادراتی
  • انتخاب و شناسایی بازار هدف
  • تامین کالا و یا تعیین استراتژی جهت تامین کالا
  • بازاریابی در جامعه هدف

فراهم‌سازی زیرساختی

صادرات کالا یک فرآیند ساده و یا تک مرحله­‌ای نیست. بلکه بالعکس از قوانین و مقررات مختلف ملی و بین‌­المللی باید تبعیت نماید، تشریفات اداری و هزینه­‌های مختلفی را باید در نظر داشته باشد و باید با در اختیار داشتن اسناد و مدارک مربوطه انجام گیرد.

فراهم‌سازی زیرساختی

به عبارت ساده‌­تر، صادرات کالا از مراحل مختلفی تشکیل می‌­شود که جز با پیش آمادگی و شناخت مناسب از آن‌­ها، نمی‌­توانیم اقدام موثری در صادرات کالا انجام دهیم. امری که به عنوان فراهم‌سازی زیرساختی شناخته می‌­شود.

پس در گام اول باید یک نقشه راه ترسیم نموده و مقدمات را متناسب با نقشه راه فراهم آوریم. برای مثال باید تصمیم بگیریم که به عنوان شخص حقیقی قصد صادرات کالا را داریم و یا در قالب شخص حقوقی اقدام خواهیم کرد. باید شناخت کلی از جامعه هدف، نوع کالای قابل ارسال، هدف از صادرات و نوع صادرات را مشخص کرده باشیم.

تنها پس از آن که مهم‌­ترین سوالات در خصوص صادرات کالا را شناسایی کرده و پاسخ دهیم، می­‌توانیم پیش‌­نیازهای صادرات را فراهم کرده و نتیجه مناسبی دریافت نماییم.

در مقام جمع‌­بندی آن که، منظور از فراهم‌­سازی زیرساختی، عبارت است از انتخاب مسیر راه، تهیه مقدمات قانونی و اداری، شناسایی مجوزهای مربوطه و انتخاب نوع مرسوله، جامعه هدف و نحوه صادرات.

اخذ مجوزهای لازم

در فرآیند صادرات کالا، مجوزهای مختلفی را باید تهیه کرده باشیم. این مجوزها که با توجه به نوع کالای صادراتی ما، کشور مبدا و مقصد، روش حمل و نقل و گمرکات خروجی تفاوت‌­های خواهد داشت، برخی باید برای هر مرتبه از صادرات تهیه شود و برخی یکبار تهیه شده و برای مجموعه فرآیند صادرات مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

اخذ مجوزهای لازم

برای مثال مهم­‌ترین مجوزی که برای صادرات باید در اختیار داشته باشیم، عبارت است از مجوز بازرگانی. مجوز بازرگانی در واقع اجازه ورود تاجر به بازارهای بین‌­المللی است، اعم از آن که واردات مدنظر باشد یا صادرات، داشتن مجوز بازرگانی کاملا ضروری است.

اما در مقابل برخی از مجوزهای موردی وجود دارند که با توجه به نوع مرسوله‌­ای که قصد صادرات آن را داریم باید تهیه شود. برای مثال چنانچه کالا از نوع مرسولات دارویی، بهداشتی یا غذایی باشد، باید مجوزهای تایید سلامت و کیفیت مرسوله تهیه شود.

همچنین ممکن است که اخذ برخی از مجوزها نه از نظر قانونی بلکه با توجه به مذاکرات و توافقات طرفین لازم تشخیص داده شود. برای مثال ممکن است که تهیه گواهی کنترل کیفی، توسط طرفین به عنوان یکی از اسناد صادرات کالا انتخاب شده باشد.

در نتیجه همان­گونه که مشاهده می‌­شود، برخی از انواع مجوزها وجود دارند که برای هر شخصی که قصد صادرات کالا را داشته باشد در اختیار داشتن آن‌­ها ضروری است.

به همین سبب طبیعی است که در اختیار داشتن و تهیه این مجوزها، پیش از اقدام به عنوان یک تاجر و صادر‌کننده باید انجام شود و یک فعالیت مقدماتی است.

شناسایی بازار

فرض کنید که می­دانیم قصد صادرات چه کالایی را داریم، همچنین مقدمات ضروری همچون کارت بازرگانی را تهیه کرده‌­ایم و نقشه کلی مسیر را تنظیم کرده­‌ایم، هنوز یک مرحله مقدماتی بسیار مهم باقی مانده است که عبارت است از شناسایی بازار.

شناسایی بازار

شناسایی بازار به معنای آن است که مقصدی را برای فروش و تحویل کالای خود انتخاب کنیم. طبیعتا بازار مورد نظر ما باید علاقه و کششی متناسب با محصول ما داشته باشد.

اگر بخواهیم شناسایی بازار را در یک مثال ساده توضیح دهیم، می‌­توانیم به تولیدکننده‌­ای اشاره کنیم که مشروبات الکلی گروه محصولات وی را تشکیل می‌­دهد.

طبیعتا این شخص نمی‌­تواند جامعه ایران را بازار هدف خود قرار دهد، زیرا خرید و فروش، صادرات و واردات، تولید و مصرف مشروبات الکلی مطابق با قوانین ملی ایران ممنوع است.

حتی چنین شخصی نمی‌­تواند مسیر حرکت مرسوله خود را به نحوی انتخاب کند که ناگزیر باشد از خاک ایران بگذرد.

یا در مثالی دیگر، فرض کنید که یک دامدار قصد فروش گوشت تولیدی خود به کشورهای مسلمان را داشته باشد. طبیعتا باید برخی از مقررات را که در خصوص ذبح اسلامی هستند رعایت نماید.

مثال‌هایی که زده شد، به اهمیت توجه به بازار هدف و شناسایی و انتخاب بازاری متناسب با توانمندی‌­ها و مرسولات ما اشاره دارد.

پس در شناسایی بازار، باید جامعه هدف خود را به نحوی انتخاب کنیم که

  • اولا مرسول تولید و صادراتی ما را بپذیرد،
  • ثانیا فروش و حمل مرسولات ما به آن نقطه، با صرفه اقتصادی همراه باشد. اعم از آن که قصد صادرات مستمر و یا صادرات یک مرتبه­‌ا‌ی را داشته باشیم.

تامین کالا

پس از آن که بازار هدف خود را انتخاب کردیم، باید مقدمات ضروری در خصوص تامین کالا را انجام دهیم.

در نظر داشته باشید که منظور از تامین کالا، همواره به معنای خرید و انبار کردن کالا نیست. بلکه ممکن است که مقدمات ضروری جهت خرید یا ساخت کالا را تهیه کرده باشیم.

تامین کالا

حتی ممکن است که در کشور ثالثی کالای مورد نظر خود را شناسایی کرده و مقدمات ضروری جهت تهیه آن را فراهم آوریم.

پس در تامین کالا، قصد داریم که کالایی متناسب با بازار خود را شناسایی کرده و مقدمات تهیه و نگهداری آن را پیش‌­بینی و برنامه‌ریزی کرده باشیم، ممکن است که خرید و انبار کردن کالا جز این اقدامات باشد و یا ممکن است که تنها تامین سرمایه و یا امضای قرارداد فروش در آینده یا پیش خرید این مرحله را انجام دهد.

اما  در هر حال ضروری است که مسیر و نحوه تامین کالا را در نظر داشته و برای آن مقدمات لازم را فراهم ساخته باشیم.

انجام بازاریابی

بازاریابی به معنای پیدا کردن خریدار در جامعه هدف است. در نظر داشته باشید که ممکن است خریدار کلان و یا خریداران خرد مدنظر ما باشند.

به عبارت دیگر ممکن است که قصد داشته باشیم مجموعه مرسولات خود را در بازار هدف به یک نفر خریدار بفروشیم و یا آن که به چند خریدار مختلف.

انجام بازاریابی

بازاریابی به ویژه زمانی که هدف تجارت بین‌­الملل و صادرات کالا به خارج از کشور است، با چالش‌­های چندگانه‌­ای همراه است که مهم‌­ترین آن­‌ها معرفی کردن کالا در کشور خارجی است.

با وجود چالش‌­هایی که بازاریابی بین‌­المللی با آن دست به گریبان است، اما برخی از انواع روش‌­ها هم پیش­‌بینی شده­‌اند. از جمله آن‌­ها می‌­توان به شرکت کردن در نمایشگاه‌­های بین‌­المللی اشاره کرد. در واقع با شرکت در این نمایشگاه­‌ها بهترین فرصت برای معرفی محصول خود به بازارهای خارجی برای ما فراهم می­‌شود.

همچنین برخی از انواع سایت‌­های فروش کالا و محصول در سطح بین‌­المللی و یا در بازار داخلی یک کشور وجود دارد که برخی از آن‌­ها برای فروش محصول در سطح کلان و برخی برای فروش خرد محصولات است.

نوع دیگری از بازاریابی خارجی که اتفاقا در سال‌­های اخیر بسیار رونق پیدا کرده است، عبارت است از استفاده از توانمندی‌­های فضای مجازی و اشخاص محلی که در داخل یک کشور از محبوبیت کافی برای معرفی محصول برخوردار هستند.

در هر صورت در نظر داشته باشید که بازاریابی خارجی به نحوی که به تنظیم قرارداد فروش و یا بارنامه بین تولید‌کننده و خریدار خارجی بیانجامد، یکی از مهم‌­ترین اقدامات و مراحل در صادرات کالا را تشکیل می‌­دهد.

مدارک لازم جهت صادرات کالا

صادرات کالا به عنوان یک فرآیند تجاری، طبیعتا نیاز به تهیه برخی مقدمات در قالب مدارک دارد که مهم­‌ترین آن‌­ها را در این بخش معرفی خواهیم کرد و عبارتند از:

  • کارت بازرگانی
  • مجوز صادرات کالا
  • گواهی قانونی صادرات کالا متناسب با نوع کالا
  • صورت عدل‌­بندی برای مرسولات متعدد و متنوع

کارت بازرگانی

یکی از مهم‌­ترین مدارک برای صادرات کالا به عنوان کارت بازرگانی شناخته می‌­شود. کارت بازرگانی در واقع به تجار اجازه می‌­دهد که در بازارهای بین‌­المللی فعالیت داشته و به خرید و فروش بپردازند.

کارت بازرگانی

به عبارت ساده‌­تر، کارت بازرگانی، نقش معرف و مجوز فعالیت تاجر در بازارهای بین­‌المللی است.

در نتیجه طبیعی است که تنها شخصی می‌­تواند کارت بازرگانی دریافت نماید که نخست مطابق با قوانین داخلی و ملی به عنوان تاجر و بازرگان شناخته شده باشد.

حال باید بدانید که مطابق با قانون تجارت ایران، اولین و بدیهی‌­ترین فعالیت تجاری، شامل خرید کالا به قصد فروش آن شناخته شده است، به نحوی که در این فرآیند خرید و فروش مجدد، درصدی از سود نصیب شخص گردد.

البته که انواع دیگری نیز از فعالیت‌­های تجاری معرفی و شناسایی شده‌­اند که می­‌توانند شخص را به عنوان تاجر معرفی نمایند. اما آنچه که برای ما مهم است عبارت است از اینکه شخص در مرحله اول به عنوان تاجر در بازار داخلی شناخته شود.

سپس می‌­تواند با طی کردن مراحل مقرر و تهیه مدارک لازم، کارت بازرگانی را تهیه کرده و نسبت به انجام امور تجاری همچون صادرات کالا در بازارهای بین‌­المللی اقدام نماید.

مجوز صادرات

در بندهای بعدی توضیح خواهیم داد که هر کالایی به راحتی اجازه خروج از کشور را نخواهد داشت.

در واقع حتی اگر قانونا ممنوعیتی برای خروج کالا از کشور وجود نداشته باشد هم باید برخی از مراحل طی شده و برخی از مجوزهای ضروری اخذ گردد.

مجوز صادرات

این موارد را می‌­توانیم به عنوان مجوز صادرات بشناسیم. پس مجوز صادرات به معنای آن است که نهاد و ارگان مربوطه، اجازه خروج کالا از کشور را ارائه نموده باشد.

در نظر داشته باشید که با توجه به نوع کالا و محصولی که قصد خارج کردن آن از کشور را دارید، باید از ارگان‌­های متفاوتی تهیه مجوز نمایید.

برای مثال برای کالاهای کشاورزی، تهیه مجوز صادرات از وزارت کشاورزی انجام خواهد گرفت. حال آن که برای محصولات بهداشتی یا دارویی، باید از وزارت بهداشت تهیه مجوز نمود.

همچنین برای برخی از انواع کالاها، تهیه مجوز از بیش از یک ارگان و سازمان ضروری است که باید در هر مرحله از صادرات در نظر داشته باشید.

در نهایت آن که مجوزهای صادرات ممکن است در هر دوره زمانی با تغییرات و تفاوت‌­هایی همراه باشند، به نحوی که ارگان مربوطه، تشریفات صدور، هزینه‌­ها و مدارک لازم دستخوش تغییر گردد. در نتیجه در هر مرتبه از صادرات، ضروری است که آخرین وضعیت مطلع بوده و مطابق با آن اقدام نمایید.

گواهی‌های قانونی ضروری

همان­طور که پیش از این هم اشاره کردیم، انواع صادرات با توجه به هدف از خروج کالا از کشور و نیز شخصی که صادرات کالا را به عهده گرفته است وجود دارد.

گواهی‌های قانونی ضروری

برای آن که فرآیند صادرات در هر مورد از آن­‌ها به درستی انجام شود، اجازه خروج کالا از کشور توسط گمرکات ارائه شده و حمل و واردات آن تا کشور مقصد بدون مشکل و چالش اجرایی گردد، ضروری است که برخی از گواهی‌­های قانونی مربوطه را اخذ نماییم.

برای مثال هنگامی که قصد صادرات قطعی کالا را داریم، باید قرارداد فروش کالا و یا بارنامه فروش را به عنوان یکی از اسناد ضروری به گمرکات ارائه نماییم. همچنان که باید عوارض خروج و مالیات‌­های مربوطه برای صادرات کالا را تهیه و تبیین کرده باشیم.

اما زمانی که قصد صادرات موقت کالا را داشتیم، باید دلیل و مستندی از صادرات موقت خود، دلیل صادرات، مقصد مورد نظر و زمان بازگشت کالا به کشور به گمرکات ارائه نماییم.

همچنان که برخی از اسناد و مجوزهای خاص با توجه به نوع کالای ما باید تهیه شده و ضمیمه دیگر اسناد و مدارک تحویل گردد. برای مثال واسطه صادرات باید شخصا کارت بازرگانی در اختیار داشته، قرارداد یا توافق‌نامه صادرات با فرستنده کالا را ارائه نماید.

در هر صورت در نظر داشته باشید که برای خروج هر کالا از کشور، مجموعه‌­ای از اسناد و مقررات تکمیلی وجود دارد که باید در هر مورد بررسی و تعیین تکلیف گردد.

صورت عدل‌بندی (Packing List)

صورت عدل‌­بندی یکی از اسناد و مدارک تکمیلی است که برای برخی از کالا و محصولات باید تهیه و ارائه گردد.

این مدرک شامل برای مرسولاتی تهیه می‌­شود که تنوع محصولات در آن وجود دارد. به عبارت دیگر، چنانچه یک محموله از چندین مرسوله مختلف تشکیل شده باشد، گیرنده­ آن متنوع باشد باید صورت عدل­‌بندی برای آن تهیه نمود.

صورت عدل‌بندی (Packing List)

در لیست عدل‌بندی، اطلاعات مرسولات و محتویات ذکر می‌­گردد. به نحوی که تعداد بسته­‌های مرسوله، مشخصات ظاهری و محتویات هر کدام، تعداد بسته­‌ها، فرستنده و گیرنده هر مرسوله باید قید گردد.

در نظر داشته باشید که با وجودی که صورت عدل بندی برای کلیه مرسولات تهیه و تنظیم نمی‌­گردد، اما در مواردی که با تنوع محصولات مواجه هستیم، تهیه و ارائه آن برای ماموران گمرکات حائز اهمیت است. به نحوی که بتوانند محتویات مرسوله را با سند ابرازی بررسی و تایید نمایند.

در نهایت آن که در صورت عدل بندی، محصولات با شماره ردیف از هم جدا می­‌شوند. هر شماره ردیف به یک مرسوله اشاره دارد. مشخصات مرسوله، شامل وزن، حجم، محتوا، نحوه بسته­‌بندی، فرستنده، گیرنده و مسیر حرکت مرسوله برای آن ردیف قید خواهد شد و معیار سنجش و تعیین تکلیف خواهد بود.

مقاصد صادرات کالا از ایران

مقاصد صادرات کالا از ایران

صادرات کالا می‌­تواند یکی از مهم‌­ترین روش‌­های کسب درآمد برای اقتصاد داخلی کشور باشد. به همین سبب شناسایی بازارهای هدف بسیار اهمیت دارد.

در این بین، بازار هدف برای صادرات از ایران که در این بخش معرفی خواهند شد عبارتند از:

  • کشور عراق
  • کشور عمان
  • کشور ترکیه
  • کشور چین
  • کشور روسیه
  • کشور کویت

صادرات به عراق

عراق به عنوان یکی از کشورهای همسایه ایران که از امتیاز مسیر کوتاه حرکتی، تشابه فرهنگی، اجتماعی و مذهبی برخوردار است به عنوان یکی از اصلی‌­ترین مقاصد صادرات از ایران شناخته می‌­شود.

صادرات به عراق

در نظر داشته باشیم که در یک فرآیند صادرات، یکی از مهم‌­ترین نکات و اتفاقا یکی از چالش‌­هایی که وجود دارد، به موضوع هزینه حمل و نقل باز‌می‌­گردد. در واقع هزینه حمل و نقل در صادرات خارجی کالا به میزانی اهمیت دارد که گاهی فرآیند تجاری صادرات را از صرفه اقتصادی می‌­اندازد.

حال با در نظر داشتن این نکته به دست می‌­آید که صادرات بین کشورهای همسایه از نظر اقتصادی برای هر دو طرف مناسب است.

همچنین تشابهات فرهنگی و اجتماعی باعث می‌­شود که سلیقه بازار مقصد با تولیدکننده داخلی شباهت داشته باشد که در نتیجه مقبولیت کالای داخلی را ارتقا می‌­بخشد.

به سبب موارد یاد شده است که در سال 97 صادرات ایران به عراق شامل 21% از کل صادرات ایران را شامل می‌­شد. البته متاسفانه در سال‌­های اخیر این اعداد و ارقام کاهش داشته است، لیکن همچنان نیز می‌­توان به کشور عراق به عنوان یکی از مقاصد صادراتی ایران اشاره کرد.

صادرات به عمان

آنچه که از محاسن صادرات بین کشورهای همسایه بیان شد، در خصوص کشور عمان نیز به چشم می‌­خورد. در واقع عمان نیز یکی از همسایگان ایران است که با ایران مسیر آبی مشترک از طریق دریای عمان و خلیج فارس را دارا است.

صادرات به عمان

در نظر داشته باشیم که حمل و نقل دریایی از بیشترین تعدد و تنوع در جهان برخوردار است. به نحوی که تقریبا 90% از حمل و نقل بین‌­المللی به طریق دریایی انجام می‌شود. این امر را می‌­توانیم در ارزان بودن حمل و نقل دریایی و محدودیت‌­های کمتر در حمل و نقل دریایی توجیه کنیم.

حال محاسن تجارت دریایی را به محاسن تجارت بین کشورهای همسایه که اضافه کنیم، کاملا طبیعی به نظر می‌­رسد که عمان به عنوان یکی از مقاصد صادرات از ایران انتخاب گردد. به نحوی که هر هفته کشتی‌­های باری از مبدا ایران به مقصد عمال در حرکت هستند.

صادرات به ترکیه

ترکیه از دیگر کشورهای همسایه ایران است که مسیر زمینی مشترک با ایران دارد. همچنین ترکیه به واسطه منطقه جغرافیایی که در آن قرار گرفته است، می‌­تواند واسطه حمل و نقل بین‌المللی بین ایران و کشورهای اروپایی باشد.

صادرات به ترکیه

این امر، یعنی واسطه‌­گری ترکیه که می‌­تواند از طریق دریایی و یا خشکی انجام گردد، و همچنین تشابهات فرهنگی و اجتماعی دو کشور، باعث شده است که محموله­‌های متعددی از کشور ایران به مقصد ترکیه در حرکت باشد.

به عنوان مثال می‌­توان اشاره کرد که در سال 1402 ترکیه به عنوان چهارمین مقصد از صادرات ایران شناخته و معرفی شده است. و تنوع محصولات ارسالی به این کشور، شامل مواد مختلفی همچون مصالح ساختمانی و مواد پتروشیمی، محصولات کشاورزی، انواع تخته‌­های چوبی، پلاستیک و آهن را شامل می‌­شود.

صادرات به چین

چین به عنوان کارخانه بزرگ جهانی شناخته می­‌شود. همچنین به بندرگاه­‌هایی دسترسی دارد که به عنوان واسطه بین نقاط مختلف از جهان نقش آفرینی می‌­کنند.

صادرات به چین

به ویژگی­‌های ملی کشور چین، سابقه تاریخی روابط دو کشور را هم بیفزاییم، کاملا طبیعی می‌نماید که محموله‌­های متعددی از کشور ایران به مقصد چین به صورت دوره‌ای و مستمر حمل گردد.

همچنین در نظر داشته باشیم که سابقه تجارت بین چین و ایران به کمک مسیر زمینی جاده ابریشم و نیز دسترسی مستقیم دو کشور به آ‌ب‌­های آزاد، در این میان بی‌­تاثیر نیست. کیفیت صادرات و واردات بین دو کشور چین و ایران در سال­‌های اخیر به سمت چین متمایل شده است.

در واقع در سال­‌های اخیر، ایران بیش از آن که نقش صادر‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌کننده به چین را به عهده داشته باشد، به عنوان وارد‌کننده از چین اقدام کرده است. با این حال همچنان نیز شاهد روابط تجاری دو کشور و صادرات از ایران به چین هستیم.

صادرات به روسیه

روسیه از جمله کشورهایی است که با ایران مسیر آبی مشترک دارد. در واقع دو کشور به لطف دریای خزر می­‌توانند دسترسی مستقیم و به سهولت به یکدیگر داشته باشند.

صادرات به روسیه

البته امکان حمل و نقل جاده‌­ای و زمینی نیز بین دو کشور و به کمک عبور از خاک کشور آذربایجان فراهم است.

طبیعتا مسیر دسترسی دو کشور یکی از مهم­‌ترین عناصری است که می‌­تواند صادرات و تجارت بین آن‌­ها را تنظیم نماید. اما نکته دیگری که در خصوص صادرات از ایران به روسیه باید در نظر داشته باشیم، علاقه بازار روسیه به کالاهای لوکس و گران قیمت است که این کشور را به یک بازار هدف مناسب تبدیل کرده است.

در نهایت آن که در روابط تجاری کشورها با یکدیگر، روابط سیاسی آن‌­ها نقش مهمی ایفا می­‌کند. به همین سبب صادرات از ایران که به واسطه تحریم‌­های علیه ایران با چالش همراه شده است، همچنان با سهولت بیشتری به کشور روسیه انجام می‌­گیرد.

صادرات به کویت

کویت به عنوان یک کشور با مساحت کم و جمعیت کم شناخته می‌­شود. اما این کشور توانسته است به لطف منابع طبیعی که در اختیار دارد، به یک بازار هدف مناسب برای صادرات تبدیل گردد.

صادرات به کویت

برای مثال انواع کالاهای صادراتی از ایران به کویت مواردی همچون محصولات نباتی، کلینکر، انواع ماهی، هندوانه، کاه، سیمان سفید پرتلند، انواع پسته و گچ است که در گروه کالاهای ارسالی از ایران به کویت می‌­گنجد.

در نظر داشته باشیم که کویت و ایران نیز مسافت جغرافیایی کمی دارند و در نتیجه صادرات از ایران به کویت با صرفه اقتصادی همراه است.

اما به دلیل چالش‌­های سیاسی که در عرصه بین‌­الملل گریبان­‌گیر ایران شد، از فرصت‌های موجود همچون بازار کویت چندان استفاده مناسبی نشده است. هرچند که امید داریم در طی سال‌­های آتی، این امر بهبود یابد.

انواع کالاهای صادراتی

انواع کالاهای صادراتی

انواع کالاهای صادراتی با توجه به قوانین داخلی و بین‌­المللی به گروه سه‌­گانه‌­ای تقسیم می­‌شود که در این بخش معرفی خواهد شد و عبارتند از:

  • کالاهای مجاز جهت صادرات
  • کالاهای مشروط جهت صادرات
  • کالاهای ممنوع صادراتی

کالاهای مجاز

انواع کالاها برای صادرات با توجه به اینکه قوانین ملی و داخلی را مدنظر قرار دهیم و یا آن که با قوانین بین‌­المللی دست به تفسیر بزنیم متفاوت خواهد بود.

کالاهای مجاز

البته صرف ­نظر از رویکرد ما نسبت به قانون حاکم، طبیعی است که منظور از کالای مجاز کالایی است که اجازه صادرات آن وجود دارد. حال این اجازه می‌­تواند از چند منظر در نظر گرفته شود.

برای مثال ممکن است که منظور اجازه خروج کالا از کشور مبدا یا کشور تولید‌کننده باشد.

در این خصوص ممکن است که قوانین ملی، بنا به دلایل و مصلحت­‌های داخلی همچون تامین نیازهای داخلی یا حمایت از صنایع دستی و باستانی، محدودیت‌­هایی را وضع کرده باشد. اما اصولا خروج کالا از مرزهای یک کشور، به دلیل ماهیت و جنس آن مرسوله وجود ندارد.

در حالت دوم ممکن است که قوانین ملی کشور مقصد مورد نظر باشد. در این خصوص نیز باید در نظر داشته باشیم که مطابق با قوانین ملی کشور مقصد، اجازه ورود آن کالا به کشور وجود داشته باشد.

در این خصوص در نظر داشته باشید که ممکن است کالایی از یک سال به سال بعد تغییر ماهیت دهد. به نحوی که وضعیت جواز یا ممنوعیت آن تغییر نماید.

در نهایت برخی از قوانین و مقررات بین‌­المللی وجود دارند که بر صادرات کالا نظارت دارند. این مورد بیشتر از بابت حفظ ایمنی و سلامت کالا، محیط زیست، انسان و سایر گونه‌­های زیستی مقرر شده‌­اند. در این گروه از مقررات باید در نظر داشته باشیم که اجازه بارگیری، حمل و انتقال کالای مورد نظر ما وجود داشته باشد.

در نهایت چنانچه یک کالا در هیچ از موارد یاد شده با محدودیتی از حیث صادرات و حمل بین‌­المللی همراه نباشد، به عنوان یک کالای مجاز جهت صادرات شناخته خواهد شد.

کالاهای مشروط

کالاهای مشروط گروه دوم از انواع کالاها را در دسته­‌بندی‌­های صادراتی تشکیل می‌دهند. کالاهای مشروط شامل کالاهایی هستند که با ممنوعیت قطعی مواجه نیستند اما برای آن که اجازه خروج از کشور و حمل تا کشور مقصد و ورود به کشور مقصد را دریافت نمایند، ضروری است که از برخی از مقررات و تشریفات تبعیت نمایند.

کالاهای مشروط نیز ممکن است که به واسطه قوانین ملی کشور مبدا، قوانین ملی کشور مقصد و یا قوانین بین‌­المللی به حالت مشروطیت درآمده باشند.

برای مثال چنانچه قصد صادرات محصولات دامی را داشته باشیم، با توجه به اینکه مقصد مورد نظر ما کدام کشور باشد و دین و آیین کشور مقصد چگونه باشد، ممکن است که شروطی به کالای ما تحمیل گردد.

همچنین ممکن است که قوانین داخلی کشورهای مبدا، برای خروج یک کالا از کشور، وجود شرایطی را مقرر کرده باشد، برای مثال درصدی از کالای تولیدی را اجازه صادرات دهد به نحوی که نظم اقتصادی و توازن بازار داخلی دستخوش چالش نگردد.

یا ممکن است که به واسطه قوانین بین‌­المللی که بر حمل بین­‌المللی کالا حاکم است، برای نحوه بسته­‌بندی، بارگیری و حمل مرسوله، برخی از انواع مقررات و استانداردها حاکم باشد که تنها با رعایت آن‌­ها اجازه حمل کالا از مبدا تا مقصد را داشته باشیم.

در نتیجه همان­گونه که مشاهده می‌­شود، کالاهای مشروط کالاهایی هستند که در صورت جمع بودن برخی از انواع مقررات و شرایط، امکان و اجازه حمل و انتقال آن از کشور مبدا یا تولیدکننده به کشور مقصد یا خریدار را خواهیم داشت.

کالاهای ممنوع الصدور

کالاهای ممنوع الصدور که آخرین تقسیم‌­بندی انواع کالا از حیث اجازه خروج، حمل و واردات را تشکیل می‌­دهد، به گروهی از کالاها گفته می‌­شود که بنا به دلایل داخلی یا بین‌­المللی، اجازه صادرات، حمل و یا واردات آن وجود ندارد.

در نتیجه در این گروه از کالا نیز باید به سه دسته از قوانین توجه نماییم.

کالاهای ممنوع الصدور

برای مثال ممکن است که کشور مبدا اجازه خروج کالا از مرزهای کشور را ندهد. برای مثال ممکن است که کالا جز اشیای باستانی گروه‌­بندی شده باشد به نحوی که اجازه صادرات آن، اعم از صادرات موقت یا دائم داده نشده باشد.

یا ممکن است که کالا از جمله اقلام اساسی باشد که در برخی از سال­‌ها به واسطه کیفیت و کمیت تولید داخلی، اجازه خروج آن از کشور داده نشود تا نیازهای داخلی و تعادل بازار داخلی بر هم نخورد. طبیعتا این گروه از کالاها در سال‌­های مختلف می‌­توانند با قوانین مختلفی همراه باشند.

در حالت دوم ممکن است که کشور مقصد اجازه واردات آن کالا به کشور را ندهد. برای مثال واردات انواع مهمات و اسلحه و همچنین مواد مخدر اصولا ممنوع است و طبیعتا نمی‌­تواند موضوع واردات کالا قرار گیرد.

یا در برخی از کشورها برخی از ممنوعیت‌­ها به واسطه قوانین یا فرهنگ جامعه وجود دارد که در نتیجه نمی‌­توان هر کالایی را به مقصد آن کشور حمل نمود. همچون ممنوعیت واردات مشروبات الکلی به ایران.

در حالت آخر با قوانین و مقررات بین‌­المللی مواجه هستیم. جالب است که بدانید که مطابق با مقررات بین‌­المللی، بارگیری، حمل بین‌­المللی و تخلیه برخی از انواع مرسولات به عنوان کالاهای خطرناک شناخته می­‌شود که اجازه انتقال آن داده نمی‌­شود. به همین سبب طبیعی است که این مقررات بین‌­المللی نیز بر سرنوشت صادرات ما نقش داشته باشند.

در نهایت در نظر داشته باشید که در حمل بین‌­المللی کالا و مرسوله، ممکن است که از خاک برخی از کشورهای واسطه عبور نماییم. در این حالت، رعایت قوانین ملی و احتمالا ممنوعیات‌­های داخلی کشورهای واسطه نیز به میزان رعایت مقررات بین‌­المللی حائز اهمیت است.

خدمات شرکت نیک پاد در صادرات کالا

خدمات شرکت نیک پاد در صادرات کالا

شرکت نیک پاد دریا به عنوان یکی از پیشروترین شرکت‌های حمل و نقل بین‌­المللی در ایران، انواع خدمات مربوط به این حوزه را به مشتریان خود ارائه می‌­دهد. از جمله خدمات تخصصی شرکت، باید به صادرات کالا اشاره نمود.

استعلام نرخ

در واقع شرکت نیک پاد، با در اختیار داشتن نیروهای باتجربه و کارآمد و سال‌­ها تجربه کار تخصصی در بازارهای بین‌­المللی می‌­تواند کلیه خدمات مربوط به صادرات را به مشتریان و کاربران خود ارائه نماید.

چنانچه شما نیز در مراحل آغازین فعالیت حرفه‌­ای خود هستید و به خدمات صادرات کالا نیاز دارید و یا آن که قصد توسعه فعالیت خود را داشته و نیاز به مساعدت از یک شرکت تخصصی را احساس می‌­کنید، پیشنهاد می‌­کنیم با مشاوران و کارشناسان خبره شرکت نیک پاد تماس بگیرید.

مشاوره

آیا برای شما مفید بود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *