صادرات قطعی کالا
صادرات کالا را میتوان از نقطه نظرات مختلف تقسیمبندی نمود. یکی از مهمترین این تقسیمبندیها به هدف از صادرات بازمیگردد.
در این وضعیت که صادرات قطعی در مقابل صادرات موقت قرار میگیرد، هدف از صادرات است که نقش اصلی را بازی میکند.
توضیح آن که در صادرات قطعی کالا، در واقع ما یک کالا و مرسوله را در کشوری متفاوت از کشور مبدا یا تولید کننده به فروش میرسانیم. در نتیجه کالای فروش رفته برای مصرف باید به کشور خارجی حمل شود. نتیجهای که به دست خواهد آمد، عبارت است از مستقر شدن کالا در کشور ثالث.
به عبارت سادهتر، در صادرات قطعی کالا، مرسوله از مالکیت شخص داخلی خارج شده است و به صورت قطعی و نهایی به کشور خارجی حمل میشود و یا آن که برنامهای نسبت به بازگرداندن آن کالا به داخل کشور نداریم.
پس زمانی که صادرات قطعی کالا را انجام میدهیم، عوارض و مالیاتهای مربوطه برای خروج کالا از کشور را باید بپردازیم. باید اسناد و مدارک لازم را تهیه کرده و به گمرکات ارائه نماییم. برای مثال در این روش از صادرات، ضروری است که قرارداد فروش و یا حداقل یک فاکتور فروش در اختیار داشته باشیم.
همچنین در نظر داشته باشیم که در صادرات قطعی کالا، مالیات مربوط به فروش کالا را باید بپردازیم، زیرا کالا در خارج از مرزهای یک کشور به فروش رسیده است و در نتیجه برای مالک یا سازنده آن، درآمد ناشی از فروش ایجاد کرده است.
در هر صورت در نظر داشته باشید که در صادرات قطعی کالا، قصد نداریم که کالای خارج شده را مجددا به کشور بازگردانیم بلکه کالا به صورت دائم از کشور خارج میگردد. حتی اگر در فرضی کالا به کشور عودت داده شود هم خلاف اصل و توافقات اولیه و هدف اصلی طرفین قرارداد بوده است.
صادرات موقت کالا
صادرات موقت کالا، همانطور که از نام آن نیز به دست میآید، دقیقا نقطه مقابل صادرات قطعی کالا قرار میگیرد. به نحوی که فرستنده کالا قصد دارد آن را مجددا به کشور وارد نماید.
یا شاید عبارت درستتر آن باشد که بگوییم فرستنده تنها قصد دارد که کالا و مرسوله را برای مدت زمان محدود و مشخصی از کشور خارج نماید.
در صادرات موقت کالا، مهمترین رکن در بازگشتن کالا به کشور است. طبیعتا کالایی که قصد داریم برای مدت زمان محدود از کشور خارج کنیم، نمیتواند انتقال مالکیت پیدا کرده باشد. پس نمیتوانیم انتظار داشتن قرارداد فروش و یا بارنامه را برای این قبیل از کالاها داشته باشیم.
به همین سبب بیشترین جایی که میتوانیم صادرات موقت را در آن شاهد باشیم، هنگامی است که یک کالا برای به نمایش در آمدن در نمایشگاههای تخصصی یا انواع فرصتهای نمایشی موقت که صرفا قصد معرفی کالا را دارند، از کشور خارج میگردد.
البته ممکن است که یک کالا به عنوان نمونه نیز به کشور خارجی منتقل گردد. به نحوی که بعدا به تنظیم قرارداد فروش منتهی شود. اما کالای خارج شده، با هدف موقتی از مرز ایران عبور کرده است.
در صادرات موقت کالا، فرستنده باید برخی تضمینات را به گمرکات کشور بسپارد. این تضمینات در واقع از آن بابت است که گمرک اطمینان یابد کالا به کشور باز خواهد گشت. زیرا اگر کالا به عنوان فروش از کشور خارج شده باشد، باید عوارض و مالیات مربوطه پرداخت شود.
به همین سبب فرستنده موقت کالا، باید برخی از تضمینات را به گمرکات بسپارد، اما هنگامی که کالا مجددا به کشور وارد گردید، تضمین سپرده شده به وی بازگردانده خواهد شد.
در نهایت آن که در صادرات موقت باید اسناد و مدارکی که حاکی از دلیل خروج کالا باشد ارائه گردد، این اسناد میتواند شامل گواهی شرکت در نمایشگاه یا مواردی از این قبیل هم باشد.
صادرات کالا به روش مستقیم
صادرات کالا را دانستیم که به معنای خارج کردن کالا از مرزهای یک کشور و انتقال آن به کشور ثالث است. همچنین اشاره کردیم که ممکن است که صادرات به صورت دائمی و با انتقال مالکیت کالا محقق شود و یا ممکن است که به صورت موقت بوده و کالا برای مدت زمان محدودی از کشور خارج گردد.
اما نکته مهم آن است که صرف نظر از هدف و نوع صادرات کالا، این فرآیند، پیچیده، طولانی و هزینهبر است. بسیاری از تشریفات اداری، قانونی و تجاری باید رعایت شود. هزینههای مختلفی باید پرداخت شود. تعداد نفرات درگیر در این فرآیند باید مدیریت و تنظیم شوند.
این فرآیند که اتفاقا مدت زمان طولانی به طول خواهد انجامید و هزینههای مختلف و گاه هنگفتی را به همراه خواهد آورد، ممکن است که توسط مالک یا فروشنده کالا شخصا انجام شود و یا آن که برون سپاری شود.
چنانچه مالک یا فرستنده کالا، قصد داشته باشد که تشریفات صادرات را شخصا انجام دهد، یعنی قرارداد فروش یا بارنامه فروش یا تشریفات نمایشگاه را انجام دهد، اجازه خروج از گمرک دریافت نماید، کالا را بستهبندی کرده، تا گمرک حمل نموده، در مرزهای کشور به وسیله نقلیه بارگیری کرده و تا کشور مقصد کالا را حمل نماید، با صادرات کالا به روش مستقیم مواجه خواهیم بود.
پس به عبارت سادهتر، در صادرات مستقیم کالا، فروشنده یا فرستنده کالا، انجام فرآیند صادرات را شخصا به عهده گرفته است. تامین مالی را انجام داده، تشریفات قانونی و اداری را انجام داده و فرآیند فیزیکی شامل آمادهسازی کالا تا حمل و انتقال آن را انجام داده است.
طبیعتا روش صادرات مستقیم کالا برای همه مناسب نیست. در نظر داشته باشید که این روش با هزینه زیادی همراه خواهد بود. همچنین در صورتی که بدون دانش و تجربه کافی انجام شود، ممکن است که هزینههای اضافی به شخص تحمیل شود و حتی احتمال اشتباه و خسارت بسیار زیاد خواهد بود.
در نتیجه برخلاف آن که تصور میشود هر چه بتوان یک فرآیند را شخصا انجام داد در هزینهها صرفهجویی شده است، ممکن است که در صادرات مستقیم کالا، این تصور برعکس بوده و به شخص خسارتهای متفاوتی وارد شود.
اما چنانچه سطح تجارت در ابعاد گسترده در جریان باشد و برای سالیان سال تجربه تجارت وجود داشته باشد، به نحوی که یک بخش یا حوزه تخصصی برای صادرات در شرکت وجود داشته باشد، ممکن است که صادرات مستقیم به صرفه باشد.
صادرات کالا به روش غیرمستقیم
صادرات غیرمستقیم کالا نقطه مقابل صادرات مستقیم است. در این روش از صادرات، فرستنده یا فروشنده کالا از خدمات شخص ثالث استفاده مینماید، یا به عبارت دیگر، فرآیند صادرات برون سپاری میشود.
در صادرات غیرمستقیم کالا، که اتفاقا برای گروههای مختلفی از فرستندگان مرسولات گزینه مناسبتری است، از خدمات شرکتهای واسطه استفاده میشود.
شرکتهای واسطه که ممکن است متصدیان حمل و نقل باشند، کلیه فرآیند انتقال کالا را بر عهده خواهند گرفت.
در این روش از صادرات کالا، شخص واسطه به نسبت خدماتی که ارائه میدهد، هزینه و تعرفه متناسبی را دریافت خواهد کرد.
شرکتهای واسطه ممکن است که کلیه فرآیند صادرات کالا را، از دریافت مرسوله، بستهبندی مرسوله، انتقال آن تا گمرکات کشور، انجام تشریفات ترخیص کالا، پرداخت هزینههای گمرکی، بارگیری مرسوله به وسیله نقلیه، انتقال آن به کشور مقصد، تخلیه مرسوله در گمرک مقصد و تحویل در کشور مقصد را به عهده بگیرد.
البته که شرکتهای واسطه میتوانند هر کدام از خدمات یاد شده را به صورت مستقل و یا چند مورد را به صورت تجمیعی ارائه نموده و تعرفه خدمات متناسبی را دریافت نمایند.
برای مثال ممکن است که تنها انجام تشریفات ترخیص از گمرکات را به عهده گرفته باشند. یا ممکن است که بارگیری و حمل مرسوله تا مقصد را هم به خدمات خود بیفزایند.
در هر صورت در نظر داشته باشید که استفاده از خدمات شرکتهای واسطه، یعنی شرکتهای خدماتی که فعالیت خود را به صادرات کالا اختصاص دادهاند، میتواند به کاهش هزینههای حمل و نقل کمک شایانی نماید و همچنین بر هزینههای نهایی صادرکننده تاثیر مثبتی داشته باشد.
البته مجددا باید اشاره کنیم که با توجه به سطح فعالیت و سابقه فعالیت صادرکننده، ممکن است که صادرات مستقیم برای آنها گزینه مناسبتری باشد و یا صادرات غیرمستقیم.